Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καινοτόμο πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 08/11/2017

Δαπάνη περίπου 780.000 ευρώ

|> Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το καινοτόμο πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών που εκπονήθηκε και θα εφαρμοστεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το πρόγραμμα «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών» με στόχο τη συνεργασία και τον συντονισμό των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπως στις περιοχές του Πεδίου Άρεως, πέριξ της οδού Πανεπιστημίου κ.α. Στο επίκεντρο του προγράμματος είναι η κατά το δυνατό αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας στη βάση της προσέγγισης της μείωσης της βλάβης (harm reduction) καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικής δαπάνης 776.433,44 ευρώ με ΦΠΑ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί:

  • Στη συστηματική παρέμβαση μείωσης βλάβης σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο πληθυσμό κατά τις ώρες συνάθροισής τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Η εν λόγω παρέμβαση θα υλοποιηθεί µε τη «δουλειά στον δρόμο», µε την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών καθώς και µε τη φιλοξενία σε διαθέσιμες ειδικές δομές που λειτουργούν ή συμμετέχουν οι συμβαλλόμενοι φορείς.
  • Στη διασύνδεση του συγκεκριμένου πληθυσμού µε κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του.
  • Στη βελτίωση και την αναβάθμιση της εικόνας συγκεκριμένων περιοχών που το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο (ενδεικτικά Πεδίο Άρεως, περιοχή Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας), µε στόχο την αποφόρτιση των περιοχών.
  • Στη λειτουργική διασύνδεση όλων των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Συντονισμό και υποστήριξη προγράμματος / Συγκρότηση Συντονιστικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος από υφιστάμενο προσωπικό των συνεργαζόμενων φορέων, με αντικείμενο τον συντονισμό και την επιστημονική εποπτεία και υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας των Ομάδων Παρέμβασης στον δρόμο.
  • Προγράμματα παρέμβασης στον δρόμο (street work) για την προσέγγιση των  χρηστών που βρίσκονται στον δρόμο από ομάδες επαγγελματιών αλλά και αποφοίτων Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Ειδικότερα, έργο των Ομάδων Παρέμβασης στον δρόμο είναι η προσέγγιση των χρηστών στα πλαίσια μιας πρώτης επικοινωνίας και αποσκοπεί στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας την παραπομπή τους σε διασυνδεόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των εξατομικευμένων αναγκών τους.
  • Διασύνδεση µε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων με στόχο την έγκαιρη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη παρέμβαση, για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν σοβαρά τη ζωή των εξαρτημένων ατόμων. Πιο συγκεκριμένα, η δράση στοχεύει στην αντιμετώπιση των εμποδίων πρόσβασης των εξαρτημένων ατόμων στις υπηρεσίες πρόνοιας, µέσω της λειτουργικής διασύνδεσης των επιμέρους υπηρεσιών προς όφελός τους, αλλά και της παροχής συνοδευτικών υπηρεσιών εντός των ορίων του Δήμου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: