Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μετά το… βαπόρι απ΄την Περσία, ήρθε το καράβι απ΄τη Συρία!

Flash στις 07/12/2017

Πώς έγινε η επιχείρηση του Λ.Σ. στο ρυμουλκό με τους 6 τόνους «σοκολάτας»

Τ/Π |> Μετά τα εκατοντάδες κιλά «άχνης» και τα χιλιάδες κιλά «σοκολάτας», που… συνέλεξαν αστυνομία και λιμενικό, η Ελλάδα κινδυνεύει με… ζαχαροδιαβήτη!

Όμως, η σάτιρα έχει τα όριά της, όταν η «άχνη» αντιπροσωπεύει την κοκαΐνη και η «σοκολάτα» το χασίς! Τα τόσα κιλά κοκαΐνης της Βάρκιζας και τους τόνους της «μαύρης» που κατάσχεσαν οι λιμενικοί τα δύο τελευταία 24ωρα στα νότια της Κρήτης, με μία επιχείρηση που θα «ζήλευε» και το Χόλλυγουντ, δεν είναι μικρή υπόθεση…

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, έγινε μία ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα»), που μέχρι τώρα ξεπερνά τους έξι (6) τόνους, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, αναφέρεται: Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της 05/12/17, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πρωινές ώρες της 5/12/2017, το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό “Andreas” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι μέλη του πληρώματος, συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙΔΙΝΑΛ, διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε 6.177,800 κιλά κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Το πλοίο με σημαία Τανζανίας, είχε ξεκινήσει από Κύπρο και ήρθε από τη Συρία.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε 241 δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 70.000.000 ευρώ. Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον αρχηγό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. αντιναύαρχο ΛΣ.Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

>>> Για την ιστορία, οι 6 τόνοι κάνναβης της Κρήτη, δεν είναι το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το… βαπόρι από την Περσία (το έκανε τραγούδι ο Βασίλης Τσιτσάνης!) κουβαλούσε σχεδόν διπλάσιους τόνους! Συγκεκριμένα, ήταν πριν 40 χρόνια (7 Ιανουαρίου 1977), όταν στον Ισθμό της Κορίνθου έγινε «τσακωτό» από το Λιμενικό το μότορσιπ «Γκλόρια» με σχεδόν 11 τόνους κατεργασμένης κάνναβης, αξίας τότε 4 δισ. δραχμών.

Απάντηση