Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έρευνα ΠΟΥ για το κόστος του καπνίσματος: Σε ζωές έξι εκατ. και σε χρήμα ένα τρισ. δολάρια

ΥΓΕΙΑ στις 10/01/2017

Το 2030 στα 8 εκ. οι νεκροί…

ΑΠΕ-ΜΠΕ |> Το κάπνισμα κοστίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (944,7 δισ. ευρώ) στην παγκόσμια οικονομία, και μέχρι το 2030 θα επιφέρει τον θάνατο σε 1/3 παραπάνω άτομα από ό,τι τώρα, σύμφωνα με μια έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Το κόστος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα παγκόσμια εισοδήματα από τους φόρους καπνού, τους οποίους ο ΠΟΥ υπολογίζει περίπου στα 269 δισεκατομμύρια δολάρια (254 δισ.  ευρώ) για τα έτη 2013-2014.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον καπνό προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά από περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο σε περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο το 2030, με πάνω από 80% των θανάτων αυτών να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος“, αναφέρει η έρευνα. Περίπου 80% των καπνιστών ζουν σε τέτοιες χώρες, και παρότι το ποσοστό ατόμων που καπνίζουν στην παγκόσμια κοινότητα μειώνεται, ο συνολικός αριθμός καπνιστών παγκόσμια ανεβαίνει, προσθέτει.

kapnisma-pneumones

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: