Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όχι άλλο Ρ/Τ “ραντεβού τον Σεπτέμβρη”, με… αριστίνδην τσαχπίνηδες και “μορφωμένους”!

Χωρίς κατηγορία στις 25/08/2017

Για να δούμε τι θα δούμε…

|> Παντελής Π. Ξανθίδης

|> Αμφιβόλου ποιότητας και το εφετινό (2017-18) τηλεοπτικό γίγνεσθαι, καθώς οι πάντες μπορεί να προγραμματίζουν για τι το “εμπορικό” θα προσφέρουν στο τηλεοπτικό κοινό, αλλά περί ποιότητας εκπομπών και περιορισμού της παραπληροφόρησης και των “φουντουκιών”, ούτε κουβέντα γίνεται.

Όλοι αγωνιούν κατά πόσο τα προγράμματά τους θα είναι «πιασάρικα» για να σημειώσουν τηλεθέαση και αδιαφορούν παντελώς για την «εικόνα» που θα βγάζουν στις μικρές οθόνες, για το τι θα “ταΐζουν” τον Έλληνα πολίτη και για το τι θα εκστομίζουν κάποιοι «τσαχπίνηδες» παρουσιαστές και κάποιες «όμορφες» παρουσιάστριες.

Όμως το πρόβλημα, δεν είναι μόνον αυτά τα διορισμένα άτομα, αλλά κυρίως τα όσα αντιδεοντολογικά μεταδίδονται από Δελτία Ειδήσεων και όσα ανορθόγραφα γράφονται στα καντράν. Είναι άγνωστη η διαφορά της είδησης με το σχόλιο και του τρίτου ενικού με το δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο. Ανορθογραφίες που βγάζουν μάτι και οπωσδήποτε δημιουργούν ερωτηματικά, όχι τόσο για την επάρκεια των συντακτών-φονιάδων της γλώσσας, αλλά κυρίως εκείνων που τους έχουν επιλέξει!

Ας μην “πυροβολούμε” παρουσίες σαν τον Μένιο Φουρθιώτη, ο οποίος στο κάτω-κάτω δεν κρύβεται! Επώδυνοι είναι κάποιοι άλλοι που το παίζουν παντογνώστες! Και ως… μορφωμένοι, διαθέτουν το θράσος “χιλίων πιθήκων” για να… ενημερώνουν εμπαθείς και “κολλημένους” ψηφοφόρους.

Ας μην κρυβόμαστε… Κάποτε για να γίνεις δημοσιογράφος, έπρεπε κατ΄ αρχάς να ξέρεις γράμματα! Αν ήταν να βγεις στη ραδιοτηλεόραση, τότε -εκτός από το… αλφάβητο- έπρεπε να είχες καλή εκφορά του λόγου. Ακόμη και μαθήματα ορθοφωνίας να έκανες, η συμβουλή και συμβολή του δάσκαλου-εκφωνητή, ήταν απαραίτητη. Αξέχαστε Τάκη Ναστούλη!

Τώρα (δηλ. από τον ερχομό της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας), τι γίνεται και ποια προσόντα απαιτούνται για μία θέση στο ραδιοτηλεοπτικό στερέωμα; Απλά, αυτά που ακούμε και βλέπουμε!

Άραγε, υπάρχει λύση; Αφού η χώρα μας δεν διαθέτει… «αισθητική αστυνομία», ποιος μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του μπόγια; Ναι, του μπόγια! Που θα παρεμβαίνει και θα καταλογίζει ευθύνες σε Ρ/Τ σταθμούς, σε δημοσιογράφους και σε παρουσιαστές; Ποιος;

Από τη στιγμή που η Ακαδημία Αθηνών και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, επί σειρά δεκαετιών, δείχνουν να αδιαφορούν για τον βιασμό που υφίσταται η Γλώσσα μας, ποιόν περιμένουμε να παρέμβει; Η ΕΣΗΕΑ; Ποιός θα την ακούσει σε αυτές τις “μαύρες” μέρες για τη Δημοσιογραφία;

Εξ άλλου, από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ, έχει εκδώσει έναν Κώδικα Δεοντολογίας. Τι άλλο να κάνει; Να εκδώσει και… Γραμματική; Και όσον αφορά τα “παπαγαλάκια” τι μπορεί να κάνει; Υπάρχει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι η πλέον αρμόδια Αρχή. Ας μην το ξεχνάμε… Μία Αρχή που δεν υφίσταται μόνον για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και για την ποιότητα των εκπομπών τού κάθε ραδιοτηλεοπτικού δικτύου. Τι μεταδίδει, πώς το μεταδίδει και αν τηρείται η ποσόστωση του προγράμματος.

Βέβαια, είναι και η εκφορά του λόγου, από τους εξ αμελείας βιαστές της γλώσσας μας. Ψιλά γραμματάκια, για όσους αντιμετωπίζουμε με… ψυχραιμία, αυτή την “κατάσταση πολιορκίας” που έχει κηρυχθεί από τις ορδές της μετριότητας! Ίσως δεν αργεί η ημέρα, που: άλλα θα ακούμε, άλλα θα καταλαβαίνουμε, άλλα θα λέμε και άλλα θα καταλαβαίνουν. Ή μήπως ήρθε;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: