Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αναγκαία και επείγουσα θεωρείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση

ΕΛΛΑΔΑ στις 11/04/2017

Ημερίδα στο EPLO

|> Η διάδοση και η εξέλιξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση -και όχι μόνο- είναι αναγκαία, είναι επείγουσα αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Αυτό τονίστηκε από όλες τις πλευρές στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Η σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Προϋποθέσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες” που πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Πλάκα το νεοσύστατο Ινστιτούτο για την Τοπική Διακυβέρνηση και τις Πολιτικές Καινοτομίας (Institute for Local Governance and Policy Innovation) του EPLO. Το Ινστιτούτο, φιλοδοξεί να φέρει την τοπική διακυβέρνηση στην επιφάνεια της δημόσιας συζήτησης, ερευνώντας και αναδεικνύοντας τις βέλτιστες τοπικές πολιτικές και θεσμούς σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, διευθύνεται από τον Γιώργο Καλπαδάκη, ενώ υπεύθυνος Προγραμμάτων είναι ο Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη (φωτό) χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε πως η αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, πως αποτελεί λαϊκό αίτημα και πως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποφέρει κέρδη σε χρόνο και σε χρήμα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα πως κάθε χρόνο ξοδεύονται 480 εκατ. ευρώ σε χαρτιά για πιστοποιητικά και κάθε είδους έγγραφα.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς στάθηκε κυρίως στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Δήμος στον τομέα αυτό διευκολύνοντας τόσο τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης όσο και τη λειτουργία των υπηρεσιών του. Αναφέρθηκε επίσης στις αγκυλώσεις της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας που δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα. «Σε αντίθεση με τους μητροπολιτικούς δήμους της Ευρώπης, στην Αθήνα δεν της ανήκουν οι συγκοινωνίες αλλά και πολλοί… δρόμοι της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξουμε το κράτος, πατάσσοντας τη γραφειοκρατία. Αρκεί να μην κάνουμε το λάθος αυτά που κάνουμε σήμερα συμβατικά να επιδιώξουμε να τα κάνουμε αύριο και ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει μια εντελώς άλλη λογική και προϋποθέτει εκπαίδευση πάνω σε αυτό του προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο διευθυντής Κοινωνίας της Πληροφορίας Ιδομενέας Μανωλιτσάκης, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Άκης Σκέρτσος,  ο  πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ) Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Openwise, Εθνικός Αξιολογητής Ανοιχτής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα Αλέξανδρος Μελίδης. Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του EPLO καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης παρουσιάζοντας και το νέο αυτό Ινστιτούτο του διεθνούς οργανισμού το οποίο σκοπό έχει να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: