Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανακοίνωση-ράπισμα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών για την πρόκληση στην Αγία Σοφία

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 25/06/2017

Η Άλωση συνεχίζεται… 

|> Για μία φορά ακόμη παρεμβαίνει ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας, για την προ ημερών “κατάληψη” της Αγίας Σοφίας για προσευχή και ανάγνωση του Κορανίου. Μία απολίτιστη ενέργεια της Άγκυρας, στον ιερό τόπο όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού γενικότερα. Μία κίνηση-ντροπής τού καθεστώτος Ερντογάν, που χρησιμοποιεί -για τις δοξασίες του ισλάμ- έργα ξένου προς την Τουρκία πολιτισμού, ίσως από έλλειψη αξιοπρέπειας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, είναι το πλέον πολυάριθμο σωματείο των Ρωμιών προσφύγων της Πόλης και ένα από τα πλέον μαχητικά όργανα του απανταχού Ελληνισμού, που δηλώνει την παρουσία του σε διεθνή φόρα. Στο δε κτίριο της οδού Δημοσθένους 117 της Καλλιθέας ανθεί η κουλτούρα της Πόλης, με διάφορες σχολές, ενώ σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις πολιτισμικού και εθνικού περιεχομένου. Μία παρουσία-παράδειγμα για την λειτουργία των ελληνικών προσφυγικών σωματείων εδώ και σε άλλες χώρες.

Το 2018 ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (1928), που του έχει απονεμηθεί Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, συμπληρώνει 90 χρόνια ενεργούς παρουσίας. Έχει οργανωθεί μία ομάδα δράσης η οποία άρχισε να προετοιμάζεται για την πραγματοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων. Για την επέτειο των 90 χρόνων ιστορικού του Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αδελφά σωματεία της ομογένειας από ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά.

Επί του προκειμένου, η ανακοίνωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αναφέρει τα εξής:

 

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του  Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ενέργεια των τουρκικών αρχών να τελεστεί προσευχή και ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, στις 21 Ιουνίου 2017, παρουσία του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας.

Η   απαράδεκτη   αυτή   ενέργεια   της   Τουρκίας   προσβάλλει βάναυσα το θρησκευτικό αίσθημα των ορθοδόξων χριστιανών και αποδεικνύει περίτρανα την περιφρόνησή της προς τις πανανθρώπινες αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.΄

Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί την Ιστορία και τον Πολιτισμό, εφ΄ όσον βεβαίως επιθυμεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικών και πολιτισμένων χωρών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: