Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αυξήθηκαν οι πληρότητες και τα έσοδα των ξενοδοχείων με τα 5 αστέρων να φτάνουν στο 89,3%

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 11/02/2017

Στοιχεία γ.σ. ΞΕΕ / Πίνακες

Εξαιρετική χρονιά για τους Έλληνες ξενοδόχους ήταν το 2016, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα οποία παρουσιάστηκαν στην 6η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ).
Η έρευνα του ΙΤΕΠ – κόντρα στη ρητορική του ΣΕΤΕ – αποδεικνύει ότι το 2016 η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων την θερινή περίοδο άγγιξε το 90%. Ιδιαίτερα ευνοημένα είναι τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων τα οποία τον Αύγουστο σημείωσαν πληρότητες 89,3% και 88,5% αντίστοιχα, ενώ ο γενικός μέσος όρος κυμάνθηκε στο 85,7%.
Παρόμοια εικόνα και στα έσοδα, όπου σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με το 2015 τόσο στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, όσο και τον Αύγουστο.
Οι ισχυρές επιδόσεις όμως του ελληνικού τουρισμού, ειδικά την τελευταία διετία, έχει προκαλέσει πραγματικό “οργασμό” επενδύσεων και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς ποντάρουν πολλά στη δυναμική του παρά τις όποιες πολιτικές αρρυθμίες.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά έγιναν 14 μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων και 40 των 4 αστέρων, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Συνολικά σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ το 2016 άνοιξαν 79 νέα ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 2.844 δωματίων, εκ των οποίων 7 στα 10 είναι 4 και 5 αστέρων.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος από το 1990 έως σήμερα παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία με αιχμή του δόρατος την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2016 το ποσοστό των 5* ξενοδοχείων έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 1990, και αποτελεί το 16,6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελευταίο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου υποβλήθηκαν 287 τουριστικές επενδυτικές προτάσεις, που ξεπερνούν συνολικά το 1 δις ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων είναι για αναβάθμιση υφιστάμενων δομών.
Τέλος, τα περισσότερα νέα ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν στο Νότιο Αιγαίο (23%). Ακολουθεί η Κρήτη με 14% και η Πελοπόννησος με 12%. Ενώ, σημαντική άνοδος στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων παρατηρήθηκε τόσο στην Ήπειρο με 9,5%, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία με 8,8%.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: