Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Πέλεκυς” για τους πολιτικούς η ομιλία του Βασ. Κορκίδη στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 19/03/2017

Πολιτικοί και φτωχοποίηση…

|> Σημαντική για την ελληνική οικονομία και το εμπόριο, η σημερινή ομιλία του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας των εμπόρων. Συγκεκριμένα ο Βασ. Κορκίδης, είπε:

Το 2016 ήταν, σε συνέχεια των προηγουμένων, ένα έτος δοκιμασίας για την ελληνική ΜμΕ επιχείρηση. Τα οκτώ χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην αγορά· χρόνο με το χρόνο νιώθουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που διαρκώς διευρύνεται και διογκώνεται.

Για ακόμα μία χρονιά το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δυσπραγία, τη φορο-επιδρομή και τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις.

Για ακόμα μία χρόνια έγινε αρκετός λόγος για την πολυπόθητη ανάκαμψη, η οποία βέβαια εξακολουθεί να είναι ζητούμενο παρά πραγματοποιούμενος στόχος.

Για ακόμα μία χρονιά ακούσαμε «παχιά λόγια» τα οποία «ξεφούσκωσαν» στην πρώτη στροφή.

Μήπως ακούγομαι απαισιόδοξος; Δεν είμαι απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Με αυτόν το ρεαλισμό κινήθηκαν όλοι οι συνάδελφοι καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης· με αυτόν το ρεαλισμό προσπάθησαν να επιβιώσουν· με αυτόν το ρεαλισμό προσπάθησαν να θέσουν τα ζητήματα και να απαιτήσουν λύσεις. Και με αυτόν το ρεαλισμό δράσαμε ως Συνομοσπονδία. Διότι η οποιαδήποτε ενέργεια, η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε δράση πρέπει να πατάει στα πραγματικά δεδομένα. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στους συναδέλφους μας, απέναντι στην κοινωνία.

Σε όλο το 2016, αλλά και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές με το πέρας του πρώτου διμήνου του 2017, παρακολουθούμε με ανυπομονησία τις ταλαντεύσεις και τις διάφορες φάσεις της διαπραγμάτευσης, αναμένοντας το περίφημο «κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» που θα επιτρέψει στην αγορά να σχεδιάσει στοιχειωδώς το μέλλον της.

Οι διαπραγματεύσεις επιβάλλεται να καταλήξουν «γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα», αν θέλουμε να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος και να παράξουν άμεσο αποτέλεσμα, ικανό να απελευθερώσει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας. Μέχρι τώρα πάντως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και ειδικά η Κυβέρνηση δεν φαίνονται έτοιμοι να κλείσουν την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις και αυτή τη φορά θα ισοδυναμούν, σε περισσότερα μέτρα του 2% του ΑΕΠ, απώλεια της προθεσμίας ένταξης στο QE στις 27 Απριλίου και βαθύτερη λιτότητα. Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως σχεδιάζεται με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλιώς θα είναι «δώρον άδωρον».

Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών εντός και εκτός Ελλάδος. Το χάσμα απόψεων που χωρίζει τους Θεσμούς μεταξύ τους αλλά και με την Κυβέρνηση στα εργασιακά, το αφορολόγητο και τις συντάξεις, μεταθέτει τη λήψη ζωτικών για την οικονομία αποφάσεων στο μέλλον, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να καθυστερεί, οι πολίτες να χάνουν την υπομονή τους με τα ατυχή προγράμματα που εφαρμόζονται και οι επενδυτές να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους, διστάζοντας να επιχειρήσουν σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση αλλαγών. Ίσως, όμως, αυτή να είναι και η επιθυμία των δανειστών, ώστε να διαλέξουν πρώτοι και χωρίς ανταγωνισμό τον ελληνικό πλούτο που επιθυμούν να πάρουν σε αντίκρισμα των χρημάτων που μας έχουν δανείσει.

Τα ερωτήματα που συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα είναι

  • πότε επιτέλους θα επιστρέψει η κανονικότητα στη καθημερινότητά μας,
  • πότε θα κλείσει η αξιολόγηση,
  • πότε θα σταματήσει η αλόγιστη υπερφορολόγηση,
  • πότε θα μειωθεί η υψηλή τιμή ενέργειας και μεταφορών,
  • τι θα γίνει με το υψηλό κόστος που δημιουργούν οι έμμεσοι φόροι και τη μεγάλη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, το μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνουν ένα κλίμα που αποθαρρύνει εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις υπάρχουσες ή να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην χώρα μας, ώστε να αρχίσει να αυξάνεται το ΑΕΠ σε βιώσιμα επίπεδα.

Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αποτυπώνονται έντονα στο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων του Ιανουαρίου 2017 κατά 30.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα της έλλειψης «κλίματος και χρήματος» είναι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση -20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επιστρέφει στα επίπεδα του -21%, της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου 2012-13. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 από τις 95,1 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ ο όγκος πωλήσεων στα τρόφιμα μειώθηκε κατά -9,8%.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνση από νέα μέτρα θα υπάρχει ελάφρυνση ενός ευρώ με αντισταθμιστικά μέτρα, δεν αλλάζει κάτι άμεσα στην πραγματική οικονομία. Τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δις ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2018, όπως το θέλει η Τρόικα, αντί του 2019 που ζητά η Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης φορολογικών βαρών και άλλων επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, θα είναι μεσομακροπρόθεσμες, με σημείο έναρξης εφαρμογής το μακρινό 2020. Άλλωστε, από την τραυματική εμπειρία των διαδοχικών αξιολογήσεων, που έχουμε βιώσει τα τελευταία επτά χρόνια, έχουμε πλέον εμπεδώσει και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, ότι οι δανειστές ζητούν πολλά, ενώ δίνουν από λίγα έως τίποτα από αυτά που ζητάμε εμείς. Ως εκ τούτου, από ό,τι φαίνεται η συμφωνία θα κλείσει και πάλι σταδιακά με «υποδόσεις» και με μέτρα για τη διετία 2018-19, ενώ τα αντίμετρα θα περιμένουν για μετά το 2019, και βεβαίως εφόσον διατηρηθούν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε το «μαρτύριο της σταγόνας» για την πραγματική οικονομία, δυστυχώς, θα συνεχίζεται με θύματα τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς.

Βέβαια, το «κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, επισωρεύει πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Παρόλα αυτά,  είναι δυνατόν να δημιουργήσει τους όρους μιας σχετικής σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

Η ΕΣΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, επισημαίνοντας τα ελλείμματα, τα λάθη και τα «κακώς κείμενα» των πολιτικών που αφορούν τη ΜμΕ επιχείρηση. Δεν περιορίστηκε, παρά ταύτα, στον ρόλο του διαμαρτυρόμενου αλλά ταυτόχρονα κατέθεσε αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις στους κυβερνητικούς φορείς, πραγματοποίησε επιστημονικές έρευνες, παρενέβη 257 φορές με συστηματικότητα και αποφασιστικότητα στον δημόσιο διάλογο. Θα συνεχίσουμε και στο 2017 με την ίδια ένταση και την ίδια αισιοδοξία.

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜμΕ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Κάθε σύγκριση στο εμπόριο και συρρίκνωση, κάθε αριθμητική μεταβολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αρνητικό πρόσημο. Όλα τα αρνητικά στοιχεία της αγοράς είναι, δυστυχώς, αποτέλεσμα της αναβλητικότητας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον της πραγματικής οικονομίας. Ο προβληματισμός και οι συζητήσεις για GRexit στις ευρωπαϊκές οργανώσεις που συμμετέχει η ΕΣΕΕ επέστρεψαν και πάλι μετά τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία διαφόρων εγχώριων και διεθνών φορέων μέτρησης. Αναλυτικά:

  • Το ΑΕΠ με -27,3% επέστρεψε στα επίπεδα του 2003, αφού από 242 διςευρώ το 2008 μειώθηκε στα 175,8 το 2016 με απώλειες 66,1 δις ευρώ.
  • Οι επενδύσεις με -65%επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996 και στα 20,1 δις ευρώ. Οι αμοιβές μειώθηκαν από τα 82,9 δις ευρώ το 2008 σε 58,7 δις ευρώ το 2016 με απώλειες 24 δις ευρώ ή -29%. Επιπλέον, κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες μαζί με την Κροατία 1%, την Ουγγαρία 0,9%, την Πορτογαλία 0,7%, την Κύπρο 0,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο 0,4% και την Ιταλία 0,3% που δεν έχουν νιώσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
  • Η κατανάλωση σε ελεύθερη πτώση στα 119,6 δις ευρώ, με μείωση -25% και απώλειες 39,9 δις ευρώ μεταξύ 2008-16. Στα σούπερ μάρκετ τα στοιχεία της IRI δείχνουν μείωση πωλήσεων τον Ιανουάριο -9,9% και σε επίπεδο όγκου -8,1%.
  • Οι εισαγωγές στο -38% με μείωση 32,8 δις ευρώ την ίδια περίοδο.
  • Οι εξαγωγές παρά τα 53 δις ευρώ το 2016, απώλεσαν 3,5 δις ευρώ.
  • Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 2,1 δις ευρώ και στο συνολικό ύψος των 119 δις ευρώ.
  • Η ανεργία από την αρχή του έτους κινείται στο 23,1% με τις προσλήψεις να μεταφέρονται προσεχώς, αφού η πρόβλεψη για προοπτική προσλήψεων είναι στο +9% για το α’ εξάμηνο του 2017 με το 65% των εργοδοτών να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή όσων απασχολούν. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση με -0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι 0,30% σύμφωνα με τη Eurostat. Στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται αύξηση εργαζομένων +0,8% και μείωση μισθών -0,8%.
  • Η υπερφορολόγηση έφερε σημάδια κόπωσης στα έσοδα των 8,3 δις ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 με αύξηση μόνο 2,4% ή 198 εκ. ευρώ. Η είσπραξη των 734 εκ. ευρώ ως μέρισμα από την ΤτΕ και το πάγωμα πληρωμών δημοσίων δαπανών δημιούργησαν το πλεόνασμα των 2,1 δις ευρώ που είναι χαμηλότερο από τα 2,85 δις ευρώ του 2016.
  • Το 50% του τζίρου της έχασε 1 στις 5 ΜμΕ επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 57% εμφάνισε μείωση τζίρου, ενώ το 62% μείωσε τις τιμές.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 97 δις ευρώ με επιπλέον 13,9 δις ευρώ το 2016 και 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Με όλα τα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, Manpower Group, ETUC, IRI, ELTRUN κ.ά. δεν μπορείς να πας μακριά. Φταίνε πολλά, που πρέπει να βελτιωθούν με πρώτο και καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, που επιβάλλουν οι δανειστές, το ρευστό εκλογικό κλίμα στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη οικονομικά και χρονικά στο εκλογικό πρόγραμμα των ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ. Η επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι η 7η Απριλίου, ίσως και η 22α Μαίου, αφού η τεχνική συμφωνία για το Eurogroup της Δευτέρας 20ής Μαρτίου, χάθηκε, και μαζί της πολύτιμος χρόνος για όλη την ελληνική αγορά.

Η αντοχή της ΜμΕ εμπορικής επιχείρησης, όμως, έχει φθάσει στα όριά της. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με στόχο την στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καλούμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ουσιαστικό και διαφανή διάλογο να συνεννοηθούν με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Γ.Σ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κατά την συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2017, με την συμμετοχή των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, καλείται να ασχοληθεί εκτεταμένα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η κοινωνία γενικότερα εν μέσω της κρίσης, της ύφεσης, της οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχώς καθυστερούμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές. Καλείται με προτάσεις των μελών της να διαμαρτυρηθεί, να ζητήσει και να αποφασίσει για τα κάτωθι:

Η ΕΣΕΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ…

  • Τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και τον αφελληνισμό των μεγαλύτερων της ελληνικής αγοράς.
  • Την υπερφορολόγηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Την ασφαλιστική αδικία των τέως ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
  • Την συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και την εξάντληση του εμπορίου.
  • Την μη εφαρμογή της Αρχής της Νησιωτικότητας και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. 

Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑΕΙ…

  1. Την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού».
  2. Επιλογή ένταξης όλων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  3. «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
  4. Επίσπευση της άρσης των capital controls.
  5. Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Κατόπιν αυτών, η Γ.Σ. καλείται να αποφασίσει και να εκδώσει το ακόλουθο

Ψ   Η   Φ   Ι   Σ   Μ   Α

Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση:

  • Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
  • Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
  • Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
  • Οφείλει να συνθέσει τη πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος – εργοδότη, αλλά κράτος – πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
  • Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
  • Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
  • Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
  • Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.

Τελειώνοντας ο κ. Κορκίδης τόνισε:  «Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών στους πολίτες που δεν κοστολογούνται και δυστυχώς οδήγησαν έναν στους δυο Έλληνες στη φτωχοποίηση!».

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: