Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μηνύματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Διεθνή Ημέρα Γυναικών στις Επιστήμες

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 12/02/2018

Στη μνήμη της Μαρί Κιουρί

|> Διεθνής Ημέρα Γυναικών στις Επιστήμες, η χθεσινή και κάπως πέρασε απαρατήρητη, αν και η παρουσία του “ασθενούς φύλου” στην Ελλάδα, προσφέρει πολλά στις επιστήμες και σε κάποιους τομείς το ποσοστό των επιστημόνων γυναικών είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.

«Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι» τονίζεται σε μήνυμά του ΟΗΕ, με αφορμή τη χθεσινή διεθνή ημέρα γυναικών και κοριτσιών στις επιστήμες, που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το μήνυμα, έμπνευση αποτελεί για πολλές γυναίκες που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία η πρωτοπόρος επιστήμονας Μαρί Κιουρί, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ, το 1903. Η σημερινή (χθεσινή) ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα, αναφέρει ο ΟΗΕ και επισημαίνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, «να μην μείνει κανείς πίσω».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών στις Επιστήμες στέλνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρει πως «η Marie Skłodowska-Curie αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήμονες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, +100.000 ερευνητές έχουν λάβει τη χρηματοδότηση από τη δράση Marie Skłodowska-Curie (MSCA)».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: