Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ενημέρωση ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές της εορταστικής περιόδου

Χωρίς κατηγορία στις 04/12/2017

Εγκύκλιος

|> Η ΕΣΕΕ με εγκύκλιό της ενημέρωσε τις ομοσπονδίες μέλη της και τους εμπορικούς συλλόγους για τη λειτουργία των καταστημάτων τα Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που αυτά είναι ανοικτά.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου έχει ως ακολούθως:

 Με αφορμή πολλά ερωτήματα, που ήδη δεχόμαστε από Εμπορικούς Συλλόγους σχετικά με το τι ισχύει για τα φετινά Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που είναι ανοιχτά τα καταστήματα και ενόψει της διαμόρφωσης των εορταστικών ωραρίων των τοπικών αγορών, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα:

«1. Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

………………………………………….

β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

…………………………………………

δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 17 και 24 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται  από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2224/1994.

Η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν κατά τα ανωτέρω, επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. 

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν τα κάτωθι αναφερόμενα στο άρθρο 2 του ν.435/1976 και στις Υπουργικές Αποφάσεις υπ’ αριθμ. 8900/46 και 25825/51:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται …………… προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα».

Παράλληλα, σε ότι αφορά το ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ΒΔ 748/1966:

«Μισθωτοί ……………απασχολούμενοι κατά Κυριακήν …………. δικαιούνται ……………… αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας».

Συνεπώς οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις μας κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους και παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν και όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο.  Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης (παρ. 2 άρθρο 10 ΒΔ 748/1966).

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου  θα είναι κλειστά. 

Η ΕΣΕΕ, ελπίζει ότι το καλό κλίμα που αυτήν την στιγμή υπάρχει στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα την σημαντική τόνωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων εν γένει σε σχέση με πέρυσι και εύχεται στους συναδέλφους καλές δουλειές.»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Η φετινή εορταστική περίοδος ξεκινά υπό «κανονικές» συνθήκες και αισιόδοξο κλίμα, ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσει θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά.

Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να «ζεσταθεί» τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές καλές δουλειές, καλές αγορές, καλά Χριστούγεννα και μια διαφορετική, καλύτερη, νέα χρονιά!»

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: