Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επένδυση 2,8 εκατ. ευρώ για εξαγωγή γιαουρτιού στη διεθνή αγορά

Χωρίς κατηγορία στις 27/10/2015

Από το Κιλκίς!

Της
Άννης Καρολίδου
από το voria.gr

Η κιλκισιώτικη γαλακτοβιομηχανία, παρά τα capital controls, ολοκληρώνει την επένδυση στο Τμήμα Γιαούρτης που υπερδιπλασιάζει την δυναμικότητά της.

Τα capital controls μπορεί να καθυστέρησαν για λίγους μήνες την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης στο τμήμα γιαούρτης, αλλά το έργο βρίσκεται στη φάση περαίωσης και η «Φάρμα Κουκάκη Α.Ε.», υπερδιπλασιάζοντας την παραγωγική της δυναμικότητα στο συγκεκριμένο προϊόν, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικό γιαούρτι, στη διεθνή αγορά.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση μίας επένδυσης 2,8 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει στη κιλκισιώτικη γαλακτοβιομηχανία να αναπτύξει εξαγωγές σε αγορές που έχει ήδη αρχίσει να «κτίζει» γέφυρες συνεργασιών μέσω αντιπροσώπων, όπως σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και , πιο πρόσφατα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με την επένδυση στο Τμήμα Γιαουρτιού η βιομηχανία, θα μπορέσει να διαφοροποιήσει τη σύνθεση των πωλήσεών της, αλλά και να εξάγει ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η σημασία της επένδυσης αυτής, για την επόμενη ημέρα της «Φάρμα Κουκάκη», γίνεται αντιληπτή αν σημειωθεί ότι το 63% του κύκλου εργασιών(σσ στοιχεία 2014) πραγματοποιείται από τις πωλήσεις γάλακτος – λευκού, κακάο και για το catering- ενώ σε ό,τι αφορά στα κανάλια διανομής, οι εξαγωγές δίνουν μόνο το 2%. Η επένδυση στο γιαούρτι λοιπόν, συνεπάγεται ανάπτυξη εξαγωγών, διαφοροποιήση της σύνθεσης των πωλήσεων.

Το προφίλ της «Φάρμα Κουκάκη»

Η «Φάρμα Κουκάκη Α.Ε.» ιδρύθηκε το 2002, αποτελώντας συνέχεια των αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων της οικογενείας του Κωνσταντίνου Κουκάκη από το 1977, με έδρα τους Κάτω Απόστολους Κιλκίς.

Το εργοστάσιο της βιομηχανίας ( κτισμένο το 2010) βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας, σε γήπεδα 125 στρεμμάτων και διαθέτει στεγασμένους  χώρους 4.835 τ.μ. Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει ένα διαμετακομιστικό κέντρο στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετεί τους πελάτες της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών με 41 αυτοκίνητα – ψυγεία.

Η «Φάρμα Κουκάκη», που απασχολεί 100 άτομα, εισκομίζει ημερησίως 60 χιλ λίτρα νωπού γάλακτος, κυρίως από τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, διαθέτοντας μία ζώνη γάλακτος 52 παραγωγών.

Το 2014 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 21,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θετικά λειτουργικά αλλά και καθαρά αποτελέσματα.

Στο 9μηνο του 2015, ο προϊοντικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το περυσινό 9μηνο.

Ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των πωλήσεων της εταιρείας καθώς δείχνει και το πού πιθανώς βρίσκονται οι αναπτυξιακές της προοπτικές.

Ο κύκλος εργασιών το 2014 προήλθε κατά 57% από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά 19% από τους όμορους νομούς, κατά 22% από το λεκανοπέδιο της Αθήνας, κατά  2% από εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. με κυρίαρχη την Ιταλία.
Η σύνθεση του κύκλου Εργασιών ήταν το 2014 αποτελούνταν κατά: Γάλα λευκό 40%, γάλα κακάο 11%, γάλα catering 12%, γιαούρτι 23%, αριάνι-κεφίρ 4%, χυμούς 4%, λοιπά 6%.

Ο κύκλος εργασιών προήλθε από τα εξής κανάλια διανομής: 43% λιανική, 35% super markets, 12% catering, 4% δημόσιο & ΟΤΑ, 2% εξαγωγές, 4 % λοιπά.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με:  EN ISO 22000 : 2005 (HACCP), EN ISO 9001 : 2008, QMSCERT (παρακολούθηση για την αποφυγή χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών και σιτηρεσίου στη ζώνη γάλακτος. Διεθνές Πρότυπο BRC (διαβατήριο εισόδου στα S/M του Ηνωμένου Βασιλείου). Διεθνές Πρότυπο IFS (διαβατήριο εισόδου στα S/M της Γερμανίας).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: