Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επικοινωνιακά παιχνίδια παραπληροφόρησης και συντήρηση απαξίωσης ΜΜΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 21/08/2016

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Η ανικανότητα διαχείρισης καταστάσεων από την πλευρά της Κουμουνδούρου, για μια φορά ακόμη δημιουργεί άνευ λόγου προβλήματα στην κυβέρνηση και μία κοινωνική “ανακατωσούρα”, με αφορμή γεγονότα που δεν αφορούν την πολιτική εξουσία. Και αντί να γίνεται κάποια “διορθωτική”, το Μαξίμου “επιβραβεύει” αυτή την επικοινωνιακή ανικανότητα.

Χθες η ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε μία ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση του τραγικού ναυαγίου, που δημιούργησε όλο αυτό το “μπάχαλο”, την οποία τιτλοφορεί “Επικοινωνιακά παιχνίδια παραπληροφόρησης“. Η θέση της ΕΣΗΕΑ επί του θέματος είναι ρεαλιστική και αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να διαφωνήσει κάποιος είναι ότι τα “επικοινωνιακά παιχνίδια” και η “παραπληροφόρηση“, δεν θα πρέπει να αφορούν την κυβέρνηση, καθώς χρειάζονται επιδέξιους “χειριστές” – κάτι δηλαδή που στερούνται το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου…

Η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

«Το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα με τους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες έγινε πεδίο αντιπαράθεσης όπου η επικοινωνία υποκατέστησε την έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, η φημολογία το ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα οι ευθύνες να  οδηγούνται σε δεύτερο πλάνο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι με non papers, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με τη φήμη να υποκαθιστά την είδηση, η επικοινωνία «πνίγει» την ενημέρωση,  με αποτέλεσμα κρίσιμα ερωτήματα να μένουν χωρίς απάντηση.

Ο πόλεμος που καλλιεργείται και συντηρείται με επιμέλεια ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε δημοσιογράφους, υποδηλώνει ότι η διαπλοκή εξακολουθεί να προσφέρει άλλοθι για πολιτικές και πρακτικές, ώστε να συντηρηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των ΜΜΕ που οδηγεί σε άλλου τύπου μεθοδεύσεις.

Αποτελεί παρακαταθήκη ζωής για μας ότι “η είδηση είναι ζόρικη υπόθεση” όταν μάλιστα ενοχλεί και βεβαίως ότι η δημοσιογραφία έχει κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση».

Ανακοίνωση Σοφίας Βούλτεψη

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε και η συνάδελφος (και βουλευτής ΝΔ) Σοφία Βούλτεψη. Με τίτλο “Πάνω απ’ όλα η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου“, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο πόλεμος που από την πρώτη στιγμή έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους και στην εκ του λειτουργήματός τους ιερή υποχρέωση να ασκούν κριτική, να θέτουν ερωτήματα και να διεξάγουν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες, έφθασε στην πιο επικίνδυνη καμπή του.

Με αφορμή την τραγωδία της Αίγινας, επιχειρήθηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ευθεία επίθεση στην ελευθερία του λόγου και στο  συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων, δημοσιογράφων και μη, να εκφράζουν ελεύθερα τα διανοήματά τους.

Οφείλουν όλοι – με πρώτη την ΕΣΗΕΑ – να αντιληφθούν πως η στοχοποίηση των Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Τα βέλη της καταστολής στρέφονται εναντίον όλων και χτυπούν κατάκαρδα την ελευθερία της γνώμης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί, ούτε μαθήματα δημοσιογραφίας, ούτε υποδείξεις για… καλύτερα ρεπορτάζ! Το μόνο που έχεις να υπερασπιστείς είναι η ελευθερία του λόγου.

Πολύ περισσότερο που η σπουδή και οι υψηλοί τόνοι που η κυβέρνηση υιοθέτησε για να απαντήσει σε μερικά tweets,  δείχνουν να υποκρύπτουν εκφοβισμό με σκοπό την προληπτική λογοκρισία.

Μέθοδοι γνωστοί που έχουν χρησιμοποιήσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, στέλνοντας τους αντιφρονούντες άλλοτε στα γκουλάγκ και στα ψυχιατρεία και άλλοτε στη Γυάρο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: