Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ερώτηση Κουμουτσάκου, προκάλεσε “απολογία” Τσίπρα για το προσφυγικό

ΕΛΛΑΔΑ στις 30/10/2015

Σήμερα στη Βουλή

«Σταθερή θέση της χώρας μας δεν είναι να ενθαρρύνουμε χερσαίες ή θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο της απώλειας ζωών από την Τουρκία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέση μας είναι να στηρίξουμε μία συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη και για όσους έχουν, ήδη, περάσει, μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, για τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αναφορά στην αποθάρρυνση των δευτερογενών ροών δεν πρέπει να μας προβληματίζει. «Δευτερογενείς ροές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, ακριβώς, γιατί εμείς δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους, αλλά θέλουμε η μετεγκατάστασή τους να γίνεται συντονισμένα και με νόμιμο τρόπο», σημείωσε. Πρόσθεσε, δε, πως πολύ σύντομα αυτό θα ξεκινήσει και από την πατρίδα μας.

Απαντώντας στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου πως διαπραγματεύεται βάσει δημοσιευμάτων, αφού δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για «δημιουργία πόλης 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα» ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο κείμενο του Σπίγκελ, δεν γνωρίζει από πού ο βουλευτής αντλεί εσωτερική πληροφόρηση και ξεκαθάρισε πως υπήρξε τέτοιο αίτημα.

«Σας προτρέπω να ρωτήσετε τον κ. Αβραμόπουλο, πού ήταν. Υπήρχε το αίτημα αυτό. Δεν υπήρχε με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά γνωρίζουμε ότι τα πιο επικίνδυνα πράγματα δεν τίθενται με τον πιο επίσημο τρόπο και ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Υπήρχε το αίτημα να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο για να διεξαχθεί η μετεγκατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις εκείνων που έθεσαν αυτό το θέμα, «που δεν θέλω να κρίνω», όπως είπε, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης θα οδηγούσε σε δημιουργία γκέτο, θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά και δεν θα βοηθούσε ούτε τους ανθρώπους, ούτε την ανάγκη να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας.

«Η υποχρέωση που αναλάβαμε για αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής είναι κάτι το απολύτως εύλογο και θετικό. Μην τα μπερδεύουμε. Άλλο να δημιουργηθεί ένα υπερστατόπεδο-γκέτο κι άλλο να αυξήσουμε τις δυνατότητες φιλοξενίας. Δεν είναι θέσεις μόνιμα διαμενόντων, είναι προσωρινές τόσο στα πέντε νησιά, με μάξιμουμ παραμονής προσφύγων τριών ημερών, όσο δε και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που προβλεπόταν η δυνατότητα 20.000 θέσεων, όπου κι εκεί η παραμονή προσφύγων- που περιμένουν την επίσημη διαδικασία της μετεγκατάστασης- δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως αυτές, πιθανότατα, θα μοιραστούν στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, είναι θετικό να αυξήσουμε τις θέσεις στα κέντρα υποδοχής, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρήγορα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων στην Ευρώπη, που έχουμε συμφωνήσει στις προηγούμενες συνόδους, και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές στις δύσκολες συνθήκες μέσα στο βαρύ χειμώνα.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Σώμα, ότι συμφωνήσαμε απολύτως με την πρόταση της ΕΕ να μας στηρίξει, άμεσα, με χρηματοδοτική βοήθεια ως προϋπόθεση για να κάνουμε αυτό που σχεδιάζαμε από την αρχή μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, 7.000 έως 8.000 θέσεις στα πέντε νησιά, στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κέντρα 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως αντί για την ιδέα ενός υπερστρατοπέδου, προτείναμε και υιοθετήθηκε η ιδέα, μελλοντικά- «δεν έχουμε υποχρέωση αυτό να το υλοποιήσουμε ως το τέλος του χρόνου», όπως ξεκαθάρισε,- να επιδοτηθεί ενοίκιο σε ελληνικές οικογένειες, ώστε να φιλοξενηθούν και εκεί, προσωρινά, περί τις 20.000 προσφύγων. Όπως έχει καταστεί σαφές και αυτοί οι πρόσφυγες θα είναι διαθέσιμοι για μετεγκατάσταση.

«Το μέτρο αυτό επιτρέπει τη φιλοξενία των προσφύγων σε πολύ καλύτερες συνθήκες και ταυτόχρονα θα δώσει και τη δυνατότητα ενός μικρού αλλά σημαντικού οφέλους σε ελληνικές οικογένειες, προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τη θέση της Υπάτης Αρμοστείας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: