Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η αγραμματοσύνη ως… αφήγημα προς το ΕΣΡ, για την πολιτισμική κατάντια στην Ραδιοτηλέοραση

Χωρίς κατηγορία στις 12/02/2018

Latet anguis in herba (*)

|> Παντελής Ξανθίδης

|> Εάν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, δεν έχει την δυνατότητα ή και τη θέληση να ασχοληθεί με βασικές αρμοδιότητές του, όπως είναι π.χ. η ποιότητα των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, τότε ίσως θα πρέπει να ιδρυθεί κάποιος άλλος φορέας (έστω και μη ανεξάρτητος!), που να «τραβάει αυτιά».

Ειδικά στην Τηλεόραση, το κακό έχει παραγίνει και τα κρούσματα ανορθογραφίας, παραποίησης της γλώσσας και άγνοιας, «χτυπάνε κόκκινο»!

  • Ανορθογραφίες που αρχίζουν από το απλό «εισιτήριο» που γράφεται ως «εισητήριο», έως εκπομπές γνώσεων όπου ο «ζάπλουτος» εμφανίζεται ως… «ζάμπλουτος»!
  • Παρουσιαστές που δεν γνωρίζουν την διαφορά των λέξεων «ληστεία» και «κλοπή», έως τηλεστάρς που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι και που τα «μαργαριτάρια» τους, γίνονται ανέκδοτα στα social media!

Το κακό έχει παραγίνει και μάλιστα ενισχύεται με την αρωγή κάποιων «δήθεν» που έτσι και ακούσουν κάποια καινούργια λεξούλα την «πετάνε» όπου λάχει!

Για παράδειγμα, κάποτε είχαμε την κατάχρηση της λέξης «διακρίβωση» αντί της «εξακρίβωσης» και τελευταίως η λεξιπενία χτυπάει με το «αφήγημα» και την «αφήγηση»…

Επειδή δεν παρατηρείται εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιθύνοντες και αρμόδιους φορείς, το «μπαλάκι» πετιέται στις οικογένειες οι οποίες πρέπει να λειτουργήσουν τα σπίτια τους σαν «κρυφά σχολειά».

Κι αυτό διότι, δυστυχώς, ουδείς δείχνει ενδιαφέρον για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα και έτσι το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση είναι τα πλέον ενδεδειγμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να λειτουργήσουν -εκούσια ή ακούσια- για την χειραγώγηση ενός ανενημέρωτου και «άοπλου» κοινού. Άλλωστε, η πολιτισμική κατάντια δεν είναι… τυχαίο «καιρικό» φαινόμενο!

Τέλος, ποια ελπίδα μπορεί να τρέφει ένας συνειδητός πολίτης, όταν βλέπει την απραγία και το «μούδιασμα» ανωτάτων πνευματικών φορέων και την Ακαδημία Αθηνών να νυστάζει…

(*) λατ. μτφρ: Ένα φίδι κρύβεται στα χόρτα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: