Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ενδεχόμενη ήττα Ρέντσι προκαλεί ταραχή σε Ρώμη, Βρυξέλλες και… Βερολίνο

Χωρίς κατηγορία στις 03/12/2016

Τι προσδοκά ο Μπέπε Γκρίλο

kopanidis-sr

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Ιταλοί, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Το αυριανό δημοψήφισμα στην Ιταλία διεξάγεται σε μια αβέβαιη περίοδο για τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία και ενδέχεται να αποδειχθεί η μεγαλύτερη δοκιμασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ του Brexit και τους κλυδωνισμούς που θα επέλθουν μετά την πλήρη και οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της.

Αν και το δημοψήφισμα αφορά σε εσωτερική λειτουργία και άσκηση εξουσίας στη χώρα, από την πλευρά των Βρυξελλών έχει αναχθεί ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. γενικότερα. Βεβαίως η σημερινή κατά τ΄ άλλα κοντόφθαλμη ηγεσία της Ένωσης λησμονεί ότι οι άκομψες συστάσεις της προς τους Βρετανούς ήταν τελικά εκείνες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Brexit.

Στη γειτονική χώρα, η οποία μεταπολεμικά έχει ζήσει 22 δημοψηφίσματα και 65 κυβερνήσεις, παρομοιάζουν τις αυριανές κάλπες με εκείνες του 1948, που διαπνέονταν από έντονο ψυχροπολεμικό κλίμα, και κάνουν ανάλογες συγκρίσεις με το 1976 όταν οι Ιταλοί κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε χριστιανοδημοκρατία και ευρωκομμουνισμό.

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες εσχάτως δεν διανύουν και τις καλύτερες μέρες τους, ο Ιταλός πρωθυπουργός, τρίτος κατά σειρά διορισμένος και όχι εκλεγμένος, θα γνωρίσει οδυνηρή ήττα. Το τι θα συνεπάγεται αυτή η ήττα Ρέντσι είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, ωστόσο το βέβαιον είναι ότι θα ακολουθήσει βαθιά κρίση στην ιταλική πολιτική σκηνή και τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, που ήδη λυγίζει υπό το βάρος των κόκκινων δανείων.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Ιταλία, αν και είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει το υψηλότερο χρέος της, που υπερβαίνει το 130%, ενώ το ΑΕΠ παραμένει κολλημένο στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Στην αναμπουμπούλα, λοιπόν, ο … λύκος χαίρεται, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον Μπέπε Γκρίλο και το «Κίνημα των 5 Αστέρων» που προσδοκά και ελπίζει σε πρόωρες εκλογές και ακόμη σε ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για το «όχι» στο ευρώ, που ενδεχομένως θα ανοίξει τις πύλες για πολλά ακόμη «όχι».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: