Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τον Οδικό Χάρτη της ΤΑ, εν όψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης καταθέτει η Ρένα Δούρου

ΕΛΛΑΔΑ στις 15/05/2017

Με άρθρο στην “Καθημερινή”

|> Έναν νέο Οδικό Χάρτη που θα καθιστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας κομβικό παράγοντα για την ανάταξη της οικονομίας, στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου Διοίκησης, χωρίς τα θεσμικά εμπόδια του παρελθόντος, περιγράφει σε άρθρο της στην “Καθημερινή της Κυριακής”, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Σκιαγραφεί τα δύο μέτωπα που οριοθετούν αυτόν τον Οδικό Χάρτη σε συνδυασμό με τον κεντρικό ρόλο των περιφερειών: την ανάγκη μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου με έμφαση στην έννοια της μητροπολιτικότητας και την προώθηση της νέας, καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσα από συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς επιχειρηματικότητας.

«Ο νέος Οδικός Χάρτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που χαράσσεται από αυτά τα δύο μέτωπα, αφορά τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ήδη αλλάζει δραστικά τα δεδομένα στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο», καταλήγει στο άρθρο της η περιφερειάρχης.

Βασικά σημεία του άρθρου της Ρένας Δούρου:

  • Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαθέτουν ένα οργανικό πλεονέκτημα, που αποτελεί ισχυρό εργαλείο στην αντιμετώπιση των σημερινών, απειλητικών για τη Δημοκρατία, φαινομένων της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας: αποτελούν τις βαθμίδες εξουσίας που βρίσκονται κοντύτερα στον πολίτη και τις αγωνίες του. Την ίδια στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, διαφθοράς, αδιαφάνειας.
  • Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκαίρως καταθέσει τις σχετικές της προτάσεις στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος μας είναι η έννοια της μητροπολιτικότητας, από απλή αναφορά στον Καλλικράτη (στο άρθρο 210 περί Μητροπολιτικών Λειτουργιών) να αποκτήσει πραγματική λειτουργικότητα.
  • Η κατοχύρωση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και ειδικότερα των Περιφερειών, σε κομβικούς τομείς όπως η χωροταξία, η πολεοδομία, κ.ά., σε συνδυασμό με την οικονομική της αυτοτέλεια, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την επίλυση χρόνιων κακοδαιμονιών της ελληνικής Διοίκησης – γραφειοκρατία, διαφθορά, αναποτελεσματικότητα, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, ασαφές ρυθμιστικό πλαίσιο.
  • Μια τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει καταλυτικά και στο δεύτερο μέτωπο, την επιχειρηματικότητα. Οι Περιφέρειες καλούνται να δράσουν προωθητικά, ανοίγοντας δρόμους στη νέα, καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
  • Στην Αττική για τον σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε σειρά πρωτοβουλιών – είτε πρόκειται για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με δημόσιους φορείς είτε για συνεργασίες με ιδιωτικούς.
  • Η πρόσφατη απονομή των βραβείων “Athens Startup Awards 2017” σε νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτόμων ιδεών, είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός φορέα επιχειρηματικότητας όπως το ΕΒΕΑ. Παράλληλα, η σύσταση του συνεργατικού σχηματισμού για την ανάδειξη των βορείων προαστίων σε τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό, συνιστά άλλο ένα παράδειγμα αποτελεσματικής σύζευξης δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: