Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χωρίς… άβατο η Ιερά Μονή της Αποκάλυψης μέσω της εφαρμογής Street View της Google Art Project

FLASH στις 26/02/2015

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστή και ως Ι.Μ. της Αποκάλυψης, είναι δυνατόν να «βρεθεί» μέσα σε κάθε σπίτι και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου! Γι’ αυτή την… αποκάλυψη έχει φροντίσει η Google, που μέσω του Street View και του Google Art Project, κατάφερε να «χωρέσει» στους υπολογιστές ολόκληρη την Ιερά Μονή της Πάτμου και τα σπάνια κειμήλιά της!

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία, αφού η Ιερά Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο, με λεπτομέρεια «καρφίτσας! Τρομερή λεπτομέρεια, απίστευτη ευκρίνεια και πανέμορφες εικόνες είναι το τρίπτυχο της μοναδικής ενέργειας, του παγκόσμιου κολοσσού του διαδικτύου της Google.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες, όπως για παράδειγμα η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής, που είναι μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Το μουσείο της Ιεράς Μονής

Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μουσεία στη χώρα μας, φιλοξενείται στη Ι.Μ. της Πάτμου, με ιδιαίτερα αξιόλογα εκθέματα. Ανάμεσα τους, ο «Ιησούς» του Ελ Γκρέκο, μνημειακό Άγιον Ποτήριον (Βενετία 16ος αι.) με το οποίο κατά την επανάσταση του 1821, ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόφιλος Παγκώστας, τέλεσε Θεία Λειτουργία στη ναυαρχίδα των Ψαριανών και Κοινώνησε τα πληρώματα πριν από τη νικηφόρο για τους Έλληνες ναυμαχία του Γυαλιού.

Αυτά και φυσικά όλα τα εκθέματα, βρίσκονται πλέον στην διάθεση των επισκεπτών, που μπορούν με ένα «κλικ» να τα θαυμάσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους σε ανάλυση και λεπτομέρεια που ίσως ξεπερνά ακόμη και τη φυσική επίσκεψη.

Κλικ >>> ΕΔΩ

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: