Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Και… έτσι είδα να ζωντανεύει η -υποβαθμισμένη και σήμερα- γειτονιά που γεννήθηκα…

FLASH στις 15/12/2016

Στην ξεχασμένη Αγία Σοφία…

arkoulis-g-2

|> Γιώργος Αρκουλής

|> Δεν χρειαζόταν, που λέει ο λόγος, να διαβάσω λεπτομέρειες του ρεπορτάζ, αφού βλέποντας χθες την φωτογραφία με το ‘ναυαγισμένο’ λεωφορείο της γραμμής, είδα μπροστά μου την παλιά μου γειτονιά, εκεί δηλαδή που γεννήθηκα και που -δυστυχώς- μισό και πλέον αιώνα μετά, τα πράγματα παραμένουν αιχμάλωτα μέσα σε αθλιότητα, μιζέρια, στενότητα και απέραντη φτώχεια.

Αγία Σοφία: γωνία Φωτίου Κορυτσάς με Ασκληπιού, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, άθλια, εντελώς αφιλόξενα πεζοδρόμια και ό,τι άλλο συνθέτουν την υποβάθμιση μιας γειτονιάς που οι πολιτικοί -συνήθως Μανιάτες- θυμούνται μόνο παραμονές των εκλογών.

Το ατύχημα, βεβαίως, οφείλεται σε αβλεψία, μέτρια συντήρηση του λεωφορείου, ίσως αυτό που λέγεται ‘κακή στιγμή’, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να κρίνω, όμως η ζημιά έγινε.

Παλιά η Ασκληπιού ήταν άνοδος και το λεωφορείο Άγιος Βασίλειος- Αγία Σοφία ανηφόριζε, έστριβε δεξιά την Καλλέργη, αγκομαχούσε να φτάσει στην περιοχή της Οδηγήτριας και επέστρεφε καμαρωτό για τερματικό σταθμό στην διασταύρωση με την Ασκληπιού, καμιά φορά μάλιστα γλιστρώντας επικίνδυνα, πάνω στα απόνερα που έριχναν οι ‘νοικοκυρές’ στον δρόμο, ένεκα έλλειψης αποχετευτικού συστήματος.

Πλέον, στην παλιά μου γειτονιά ελάχιστες εικόνες θυμίζουν το φτωχικό, αλλά ωραίο και γοητευτικό παρελθόν, όπως, άλλωστε, περιγράφηκε στις σελίδες του ‘Βαμμένα κόκκινα μαλλιά’ του Κώστα Μουρσελά.

Η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί, φαμιλιέρηδες με μπόλικα προσφυγόπουλα στις αυλές και στους δρόμους. Το φημισμένο σχολείο της Μαρίκας Αυγέρη, που έδωσε μερικούς διανοούμενους στην ελληνική Πολιτεία, παραμένει γερασμένο στη θέση του, αμίλητο κουφάρι, στο πλάϊ του τεράστιου ναού, ενώ ένα μικρό παρεκκλήσι στην άκρη του προαύλιου χώρου, στέκεται εκεί περιποιημένο όμορφο, να θυμίζει τον ‘τελευταίο μάγκα’ της περιοχής Μιχάλη Γενίτσαρη, που λέγεται ότι με δικά του χρήματα χτίστηκε, αφού πρώτα έδωσε με τα χίλια ζόρια άδεια ο μητροπολίτης με τον δήμαρχο!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: