Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων εγκαταστάθηκε ο 8ος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας

ΚΟΣΜΟΣ στις 14/05/2017

Αύριο ο διορισμός πρωθυπουργού

|> Τα προεδρικά καθήκοντα ανέλαβε επίσημα σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμμανουέλ Μακρόν, που αναδείχθηκε νικητής των γαλλικών εκλογών στις 7 Μαΐου. Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος έφθασε στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ.

Ο 39χρονος Μακρόν, ο νεότερος πρόεδρος που έχει εκλεγεί στη Γαλλία, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο Φρανσουά Ολάντ του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο, όπου είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση. Ο Μακρόν ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.

Νέος προσωπάρχης 

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του Μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας. Ο Αλ. Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου διορίστηκε ο Φιλίπ Ετιέν (61) πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο.

Αύριο Δευτέρα ο Εμμανουέλ Μακρόν θα διορίσει  τον πρωθυπουργό και όσο για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη.

Πηγές: AFP, Reuters 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: