Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει με τα “συν” και τα “πλην”…

FLASH στις 31/12/2017

|> Μία δύσκολη χρονιά φεύγει σε λίγες ώρες και μία εξίσου δύσκολη έρχεται σε ένα ευμετάβλητο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, με την αβεβαιότητα να πλανάται για το τι μέλλει γενέσθαι. Η χρονιά που φεύγει μόνο ευοίωνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα, η οποία, πέρα από την οκταετή οικονομική κρίση, δοκιμάστηκε και από φυσικές καταστροφές που παρέσυραν στον θάνατο ανθρώπινες ζωές.

|> Στέλιος Κοπανίδης

Πολλά τα γεγονότα που συνέβησαν κι αυτήν τη χρονιά στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο “Τύπος Πειραιώς” κατέγραψε τα σημαντικότερα από αυτά και τα παρουσιάζει στην ετήσια ανασκόπησή του. Αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα, τον Ιανουάριο, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η όξυνσή τους, μετά την ίσως καθόλα σωστή απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ενεπλάκησαν στο αμφιλεγόμενο πραξικόπημα στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016. Παράλληλα στη Γενεύη διεξήχθη διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και παρά τις όποιες φιλοδοξίες κατέληξε σε ναυάγιο λόγω της μόνιμης τουρκικής αδιαλλαξίας για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η επανέναρξη των συνομιλιών, τον Ιούλιο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, επισφράγισε και επισήμως την κατάρρευσή τους.

Τον Ιανουάριο η χώρα δοκιμάστηκε από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Αλόννησος, Σκόπελος, Λέσβος ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με τις εικόνες από την Κύμη Ευβοίας που είχε σκεπαστεί από τόνους χιονιού να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κρατική μηχανή, που εμφανίστηκε πλήρως απροετοίμαστη.

Ο Φεβρουάριος άφησε φτωχότερο τον πολιτισμό της χώρας, καθώς τρεις σημαντικοί εκπρόσωποί του, ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, ο ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος έφυγαν από τη ζωή. «Η δική μας γενιά έφυγε από τα σύνορα, βγήκε έξω από το κάδρο, είχε πολλά όνειρα για τη ζωή και την τέχνη. Θέλαμε με τις ιδέες μας να αλλάξουμε τον κόσμο», τα λόγια του Γιάννη Κουνέλλη σε μια δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τον Μάρτιο το χρυσό κορίτσι του ελληνικού αθλητισμού, Κατερίνα Στεφανίδη, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι, ενώ ο Κώστας Φιλιππίδης παίρνει το αργυρό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ και η Βούλα Παπαχρήστου το χάλκινο στο τριπλούν. Άλλη μια μεγάλη διάκριση προσέφερε ο αθλητισμός στη χώρα. Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής που διεξήχθη στο Μπακού. Λίγες ημέρες μετά, η κυβέρνηση νομοθετεί διάταξη μέσω της οποίας απολαμβάνουν οικονομικό όφελος υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και κρατικά στελέχη. Νέο απαξιωτικό κύμα σχολίων για το πολιτικό προσωπικό, την ώρα που η πλειονότητα των Ελλήνων δοκιμάζεται υπέρμετρα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάντως, έσπευσε -προς τιμή της- να διαχωρίσει τη θέση της.

Στον διεθνή χώρο και στον απόηχο της έντασης στις σχέσεις Χάγης – Άγκυρας και εκατέρωθεν εμπρηστικών δηλώσεων διεξάγονται οι εκλογές στην Ολλανδία, με νικητή τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που υπερτερεί του ακροδεξιού υποψηφίου Γκέερτ Βίλντερς. Καταβαραθρώνεται το κόμμα του γνωστού μας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος δημοσιεύεται η έκθεση-σοκ της UNICEF, σύμφωνα με την οποία μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες πλήρους αποστέρησης. Η UNICEF επισημαίνει ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για την υποστήριξη οικογενειών με παιδιά. «Συγκινήθηκαν» οι αρμόδιοι από τις επισημάνσεις αυτές…

Τον Απρίλιο συντρίβεται στο Σαραντάπορο στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Χιούι», με τραγικό απολογισμό τέσσερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να χάσουν τη ζωή τους. Στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές αναδεικνύουν μεγάλο νικητή τον Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ η διεθνής κοινότητα συγκλονίζεται από το δράμα στη Συρία μετά και την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ όπου βρίσκουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι. Και στις 21 Απριλίου φεύγει από τη ζωή ο Στάθης Ψάλτης.

Ανήμερα της επετείου μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις 19 Μάϊου, ανακοινώνονται νέα εξοντωτικά μέτρα που πρέπει να επωμιστεί ο ελληνικός λαός, ενώ έκρηξη σημειώνεται στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ύστερα από ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού σε παγιδευμένο φάκελο, τον οποίο άνοιξε ο ίδιος.

Τα ξημερώματα της 29ης Μάϊου αφήνει την τελευταία του πνοή ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 99 ετών. Τον μήνα αυτό φεύγει από τη ζωή και ο Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ.

Ιούνιος και χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν το Καλλιμάρμαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη – χίλιες φωνές». Στις 12 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Καίτη Παπανίκα, ενώ η Λέσβος δοκιμάζεται από ισχυρό σεισμό, ο οποίος ισοπεδώνει το χωριό Βρίσα.

Ο Ιούλιος έρχεται με καύσωνα και θερμοκρασίες 43 βαθμών Κελσίου. Η κυβέρνηση αποφασίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει την κατ’ αρχήν συμφωνία για προληπτικό δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Στο ανακοινωθέν, πάντως, διευκρινίζεται ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη διαχειρίσιμο… Ωστόσο η είδηση που συγκλονίζει τη χώρα είναι η αυτοκτονία 42χρονης στα Γιαννιτσά, που φέρνει στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σ’ έναν φαύλο κύκλο απλήρωτης εργασίας και ανεργίας, χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής, αποτέλεσμα του μεσαιωνικού πλέον καθεστώτος που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου διακόπτονται από το φαινόμενο «Μέδουσα» που χτυπάει τη χώρα μας, προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές και αφήνοντας πίσω του ένα νεκρό.

Η είσοδος του Αυγούστου δίνει μια στιγμή ανάτασης στην Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Σε αποκλειστικές της δηλώσεις στον «Τύπο Πειραιώς» λίγο μετά τον θρίαμβό της τονίζει μεταξύ άλλων: «Ήμουν ήρεμη, δεν είχα άγχος και τελικά όλα ήλθαν καλά», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους.

Και από τα ευχάριστα στα δυσάρεστα, καθώς λίγες ημέρες μετά η Αρλέτα, η ερμηνεύτρια του «μεγάλου Ερωτικού», και η Ζωή Λάσκαρη, εμβληματική ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών 1960-70, φεύγουν από τη ζωή. Ο μήνας αυτός, ωστόσο, στιγματίζεται από τις άπειρες πυρκαγιές που κάνουν στάχτη 70.000 στρέμματα. Τις χειρότερες καταστροφές γνωρίζουν Ζάκυνθος, Κύθηρα και Ανατολική Αττική.

Στις 10 Σεπτεμβρίου προκαλείται μία άνευ προηγουμένου θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό, μετά τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που ήταν έμφορτο με καύσιμα. Στη Γερμανία διεξάγονται οι ομοσπονδιακές εκλογές, με την καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ να πετυχαίνει «πύρρειο νίκη». Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη καλά κρατούν, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «εξορίζεται» στο προεδρείο της Βουλής καθώς ουδείς δεν τον θέλει να μετέχει στο όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει. Και από τη Γερμανία στην Ισπανία, όπου οι σχέσεις Μαδρίτης – Βαρκελώνης βρίσκονται επί ξυρού ακμής μετά την απόφαση της Καταλωνίας για ανεξαρτητοποίηση και τη σκληρή απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης.

Επιστροφή στα καθ’ ημάς και στις 17 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε 15χρονους να αποφασίσουν για την υπόλοιπη ζωή τους… Μία ακόμη στυγερή δολοφονία, της 32χρονης Δώρας Ζέμπερη, εντός νεκροταφείου, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το νόμο Παρασκευόπουλου.

Όμως το γεγονός που θα συγκλονίσει την Ελλάδα έρχεται λίγες ημέρες μετά με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, που πλήττουν κυρίως τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, με τραγικό απολογισμό 25 νεκρούς και χαμένες στα λασπόνερα περιουσίες από κόπους μιας ζωής. Παράλληλα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται η Σύμη, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το νησί.

Το CNN μεταδίδει σοκαριστικές εικόνες από τη Λιβύη όπου καταγράφονται απίστευτες σκηνές εν έτει 2017 σε σκλαβοπάζαρα που λειτουργούν στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Οι σκηνές κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη και δεκάδες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες. Πάντως τα σκλαβοπάζαρα ακόμη δεν έχουν εξαλειφθεί.

Στις 7-8 Δεκεμβρίου πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μια επίσκεψη που οδήγησε σε διπλωματική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Σε μία άλλη εξέλιξη, ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γεγονός που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει «στο σφυρί». Την ίδια ώρα η κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει νέα βάρη ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ως συνήθως θα επωμιστούν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, μια απόφαση που προκαλεί κύμα αντιαμερικανισμού στον αραβικό κόσμο. Τέλος, λίγο πριν εκπνεύσει το 2017 επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας της FYROM, ένα θέμα που ενδέχεται να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ίδωμεν…

Το 2018 χτυπά την πόρτα μας. Όσο δύσκολη προοιωνίζεται η νέα χρόνια, ας μην επιτρέψουμε να είναι σαν τις προηγούμενες. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι λαοί έχουν απίστευτη δύναμη. Αρκεί, βεβαίως, να το πιστέψουν…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: