Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεδομένη θεωρείται η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά από δήλωση Σκουρλέτη

ΕΛΛΑΔΑ στις 24/07/2017

Τι είπε στη “Real News”

|> Σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, γνωστοποιεί ότι  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσυνδεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών, διότι: «Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο».

Συγκεκριμένα, το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης που παρεχώρησε ο κ. Σκουρλέτης στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας “Real News” αναφέρει:

  • Είχατε δηλώσει πρόσφατα στις «Ειδήσεις» πως ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μπορεί να μετατεθεί από τον Μάιο του 2019 για το φθινόπωρο. Πρώτον, τι πιθανότητες δίνετε και, δεύτερον, γιατί θα προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση κ. υπουργέ;
  • Πρόθεσή μας είναι να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών. Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο.
  • Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, θα επιμείνετε οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής; Και πότε θα φέρετε το νέο εκλογικό νόμο προς ψήφιση;
  • Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί μια μόνο αλλαγή από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε και αφορούν τον Καλλικράτη. Δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε αποσπασματικά. Μελετούμε ταυτόχρονα το θέμα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, του ρόλου τους στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των οικονομικών τους, των σχέσεών τους με τη κεντρική εξουσία. Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες και εντός του έτους να παρουσιάσουμε το σύνολο των αλλαγών που επιδιώκουμε.

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την θέσπιση της απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αυτή η αλλαγή «αποτελεί μια μόνο αλλαγή από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε και αφορούν τον Καλλικράτη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: