Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη νέα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΕU στις 09/06/2017

Στο Στρασβούργο, 12-15 Ιουνίου

|> Κλιματική αλλαγή με το ΕΚ να συζητά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία, το Erasmus+ που κλείνει 30 χρόνια, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για την περίοδο 2020-2033 , τα δυτικά Βαλκάνια με τις εκθέσεις προόδου για το 2016, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη νέα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από τις 12 έως και τις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα:

  • Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή θα συζητηθεί στο ΕΚ την Τετάρτη. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ίδια μέρα τον κανονισμό για την εφαρμογή του στόχου για μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030.

  • Η διαβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών θα γίνεται πλέον με τη χρήση κλίμακας από το A ως το G, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη κλίμακα με τα A+, A++, A +++.

  • Το ΕΚ θα γιορτάσει το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο έχει βοηθήσει πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό τα τελευταία 30 χρόνια.

  • Οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις αμοιβές πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα, και να κλείσει το συνταξιοδοτικό χάσμα ύψους περίπου 40% στην ΕΕ.

  • Οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν την Τετάρτη τις προτεραιότητές τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Ιουνίου, το οποίο θα εστιαστεί στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας.

  • Ο κατάλογος των χωρών που θα φιλοξενήσουν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης την περίοδο 2020-2033 θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τρίτη.

  • Ο επαρκής προϋπολογισμός, οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων κονδυλίων και η απλοποίηση των διαδικασιών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020 η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών.

  • Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου μέσα στο 2016 με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Τα δύο ξεχωριστά ψηφίσματα και το ψήφισμα για την ΠΓΔΜ θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

  • Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν και άλλα θέματα, όπως:

    Συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA)
    Η κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του τομέα της αλιείας στη Μεσόγειο
    Η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
    Γλυφοσάτη και διαδικασίες έγκρισης
    Ομιλία του Alassane Ouattara, Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού
    Πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Βιωσιμότητας στο Μπανγκλαντές
    Ψηφιακή οικονομία
    Φορολόγηση των λιμένων
    Υλοποίηση διασυνοριακών συγχωνεύσεων και διασπάσεων

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: