Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Την Τρίτη θα μιλήσει για την αξιολόγηση ο Ντάϊσελμπλουμ, στη Σύνοδο του Στρασβούργου

ΕU στις 31/03/2017

Καλείται από το ΕΚ

|> Σημαντικές οι συνεδριάσεις  της νέας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει στο Στρασβούργο από τις 3 έως και τις 6 Απριλίου και το φλέγον θέμα για την Ελλάδα, θα συζητηθεί το απόγευμα της Τρίτης 4/4, που το Ευρωκοινοβούλιο έχει προασκάλει τον εις έτι πρόεδρο τουEurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, για να συμμετάσχει στη συζήτηση και να παρουσιάσει την πορεία των εργασιών επί της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Τα άλλα θέματα που αφορούν τους Έλληνες και τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

Εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων:
Συζήτηση και τελική ψηφοφορία επί των συστάσεων της εξεταστικής επιτροπής

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί των συστάσεων της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διορθωθούν τα προβλήματα στους ελέγχους των κατασκευαστών αυτοκινήτων και να κλείσουν τα νομικά κενά προκειμένου να εκλείψουν οι πρακτικές εξαπάτησης στις δοκιμές μέτρησης των εκπομπών ρύπων.

Χρεώσεις περιαγωγής:
Τελική ψηφοφορία στο ΕΚ για τις τιμές χονδρικής

Η άτυπη συμφωνία μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου σχετικά με τα ανώτατα όρια των τιμών χονδρικής «περιαγωγής» μεταξύ των χωρών της ΕΕ θα συζητηθεί την Τετάρτη το βράδυ και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Brexit: Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους
για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι πολιτικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους για το Brexit κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια την Τετάρτη, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές στη συνέχεια θα υιοθετήσουν ψήφισμα που θα ορίζει τους βασικούς προβληματισμούς τους και τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας,
Frank-Walter Steinmeier, θα απευθυνθεί στο ΕΚ

Ο νεοεκλεγείς προέδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές στα πλαίσια πανηγυρικής συνεδρίασης την Τρίτη το μεσημέρι. Ο κ. Steinmeier διετέλεσε Ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, προτού εκλεγεί ως ο 12ος πρόεδρος της Γερμανίας στις 12 Φεβρουαρίου 2017. Ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του στις 19 Μαρτίου.

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα:
Αυστηρότεροι έλεγχοι και απαιτήσεις ασφάλειας

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη τους δύο ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θα καταστήσουν αυστηρότερες τις διαδικασίες πιστοποίησης και παρακολούθησης, διασφαλίζοντας την πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και την ιχνηλασιμότητα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως τα εμφυτεύματα μαστού και ισχίου. Η νέα νομοθεσία θα αυστηροποιήσει τις ηθικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις για πληροφόρηση που αφορούν τις διαγνωστικές ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση εγκυμοσύνης και τα τεστ DNA.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μείωση
της χρήσης φοινικέλαιου στα βιοκαύσιμα

Η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μη βιώσιμης παραγωγής φοινικέλαιου, όπως είναι η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση της πανίδας, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό θα υποστηρίξει το ΕΚ με μη νομοθετικό του ψήφισμα την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της σταδιακής κατάργησης της χρήσης των φυτικών ελαίων στα βιοκαύσιμα, μέχρι το 2020, καθώς αυτή συνδέεται με την αποψίλωση των δασών.

Η ρητορική μίσους, ο λαϊκισμός
και οι ψεύτικες ειδήσεις – συζήτηση στο ΕΚ

Η ρητορική μίσους, ο λαϊκισμός και οι ψεύτικες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τεθούν σε συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη το απόγευμα. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτά τα φαινόμενα ώστε να αποφευχθούν οι παρεμβολές στη δημοκρατική διαδικασία, ιδίως κατά τη διάρκεια εκλογών.

Είσοδος χωρίς βίζα
για τους Ουκρανούς πολίτες: τελική ψηφοφορία στο ΕΚ

Οι Ουκρανοί πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα, βάσει του νέου κανονισμού που θα εγκρίνει η ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη. Το νομοθετικό κείμενο έχει ήδη ανεπισήμως συμφωνηθεί με το Συμβούλιο. Ο κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό:
6 δισ. ευρώ για απασχόληση, ανάπτυξη και μετανάστευση

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί της νομοθετικής πρότασης για αύξηση της ευελιξίας στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και ευκολότερη, κατά συνέπεια, μετακίνηση κονδυλίων για την αντιμετώπιση επειγόντων προκλήσεων όπως η μεταναστευτική κρίση, η ενίσχυση της ασφάλειας και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Μετανάστευση:
Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη μέτρων από όλες τις πλευρές

Οι ευρωβουλευτές θα τονίσουν με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν την Τετάρτη την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για τη διαχείριση των πρωτοφανών αριθμών μεταναστών διεθνώς, καθώς και για να δοθεί ένα τέλος στους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο.

71 εκατ. ευρώ βοήθεια για την αντιμετώπιση φυσικών
καταστροφών στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία

Οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν την Τετάρτη την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 71.524.810 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών στην Κύπρο την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2015 – Ιουνίου 2016, των πλημμυρών στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο Δεκεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016, και των πυρκαγιών στην Μαδέρα της Πορτογαλίας τον Αύγουστο του 2016. Η ενίσχυση προέρχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: