Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νίκος Μουρίκης: “Από την αθωότητα στην αποπλάνηση” από σήμερα Δημοτική Πινακοθήκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/12/2017

Εγκαίνια στις 7 μμ

|> Μία μοναδική έκθεση ζωγραφικής ανοίγει σήμερα Δευτέρα 11/12 τις πύλες της στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Πρόκειται για την εικαστική πρόταση του αρχιτέκτονα-ζωγράφου Νίκου Μουρίκη με τον γενικό τίτλο «Από την αθωότητα στην αποπλάνηση».

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα, το σύμπαν του Νίκου Μουρίκη είναι μια ζωγραφική αφήγηση λυρικής ομορφιάς της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχής. Πέρα και πάνω από μια αντικειμενική αναπαραγωγή της πραγματικότητας, ο δημιουργός αγαπάει και προκρίνει μια ενορχηστρωμένη αφήγηση και συμβολική και αλληγορική. Η σταθερά που φαίνεται να διανύει όλη του την ζωγραφική παραγωγή είναι ο έρωτας σε όλες του τις εκφάνσεις: παθιασμένος, σαρκικός, μητρικός, διανοητικός. Το παλλόμενο βάθος των μαύρων επιφανειών πάνω στις οποίες αναπαύονται οι ήρωες, η χωρική σύνθεση, η επιμέλεια των λεπτομερειών και οι πτυχώσεις των υφασμάτων μας μεταφέρουν και μας οδηγούν στα μεγάλα ονόματα της ζωγραφικής του 15ου αιώνα, στοιχεία πού ξεπερνούν μια γοητευτική συσκότιση του νοήματος, αποκαλύπτοντας μια παντοδύναμη φόρτιση εννοιολογικού και συγκινησιακού πάθους.

>Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 μμ και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 17/12. Θα λειτουργεί 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: