Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνωστισμός…. τουριστών στην ακριβή Ελλάδα του 2017

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 14/02/2017

Επιπλέον “κρεβάτια” ζητούν οι tour operators – Έκρηξη αφίξεων από εκτός Σέγκεν

Επιπλέον κρεβάτια από αυτά που ήθελαν αρχικά, ζητούν τώρα πολλοί tour operators από τους Έλληνες ξενοδόχους για να μπορέσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση, ενώ άνθρωποι του τουρισμού λένε πως όλα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει με αύξηση σε διψήφια νούμερα, και θα ξεπεράσουμε τον στόχο των 30 εκατομμυρίων που έχει θέσει το υπουργείο Τουρισμού.

Οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι η σεζόν, που σε αρκετές δημοφιλείς περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος έχει ήδη αρχίσει με επισκέπτες από χώρες της Ασίας κατά κύριο λόγο, θα τρέξει σε πολύ υψηλές πληρότητες που δεν θα περιοριστούν τους μήνες αιχμής, ως συνήθως.

Πτήσεις τσάρτερ έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, από τον Μάρτιο και αναμένεται από τις αρχές Απριλίου να ενταθούν λόγω και του κοινού εορτασμού Καθολικών και Ορθοδόξων του Πάσχα.

Πολλοί ξενοδόχοι προσπαθούν να κάνουν ό,τι προσθήκες μπορούν για να αυξήσουν λίγο τη χωρητικότητά τους, καθώς οι προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 50%, ενώ η έναρξη της σεζόν διαφαίνεται ότι θα γίνει με καλές πληρότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη, ο Μάιος θα κυμανθεί σε πληρότητες της τάξης του 80%, όταν πέρυσι ήταν μόλις 50%.

Για διψήφια αύξηση των μέχρι στιγμής κρατήσεων έκανε λόγο και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, από το βήμα της 6ης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προχθές. «Απευθύνομαι σε όλους εσάς, στην ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα, σε αυτήν την περίοδο της ισχυρής δυναμικής και των ευκαιριών, να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσει την εθνική μας οικονομία. Για μία ακόμη φορά θα τονίσω ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας αφορά όλους», επισήμανε η κυρία Κουντουρά.

Ως προς τις τιμές, η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μία μέση αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι, με κερδισμένους τους ιδιοκτήτες μονάδων 4 και 5 αστέρων.

Σε έρευνα της TrevoTrend προκύπτει ότι Γερμανοί προτιμούν τα ελληνικά ξενοδοχεία, ακόμη κι αν είναι ακριβότερα από εκείνα της Ισπανίας. Χαρακτηριστικά η πλειοψηφία των πακέτων σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κυμαίνεται μεταξύ 1.150 ευρώ ανά άτομο και 1.450 ευρώ ανά άτομο. Όταν στην Ισπανία το αντίστοιχο εύρος τιμών κυμαίνεται μεταξύ 941 ευρώ ανά άτομο και 1.022 ευρώ ανά άτομο και στην Τουρκία γίνεται μπαράζ προσφορών για να μπορέσουν να διασώσουν την φετινή χρονιά, με τα πακέτα να διαμορφώνονται μεταξύ 538 και 789 ευρώ ανά άτομο…

Αφίξεις εκτός Σέγκεν 

Νέες προοπτικές φαίνεται ότι ανοίγει η πτώση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς συμπαρασύρει όλα τα περιφερειακά νομίσματα του πλανήτη με αποτέλεσμα να κάνει τις διακοπές στα νησιά της Μεσογείου πιο προσιτές. Η νέα τάση σε Αμερική και Ασία θέλει τις διακοπές στην Ευρώπη και ειδικά στη Μεσόγειο, ως το απόλυτο must.

Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού έχει βαλθεί να εκμεταλλευτεί τη νέα αυτή τάση και να προβάλει την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό στην ταραχώδη Ανατολική Μεσόγειο για τουρισμό όλο τον χρόνο. Καθώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι εκτός Σέγκεν τουρίστες δαπανούν περισσότερα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και η πλειοψηφία είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Το 2016 για πρώτη χρονιά παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος των εκτός Σέγκεν αφίξεων με Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ισραήλ να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος με διψήφιες αυξήσεις της τουριστικής κίνησης. Από κοντά όμως ήταν τόσο οι Αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Λίβανος, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα), όσο και οι χώρες της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ν.Κορέα).

Ειδικά για τις χώρες της Άπω Ανατολής το 2017 αναμένεται έκρηξη των αφίξεων μετά και την δρομολόγηση νέςα απευθείας low cost σύνδεση Αθήνας-Σιγκαπούρη από την θυγατρική της Singapore Airlines, Scout. Η νέα διασύνδεση της Ελλάδας με τη Σιγκαπούρη πέραν του ότι αποτελεί την μακρινότερη πτήση law cost παγκοσμίως – με απόσταση πτήσης που υπερβαίνει τα 10.000 χλμ. – αντικατοπτρίζει εξαιρετικά και την πίεση που δέχονται από την “αγορά” οι αεροπορικές εταιρείες για οικονομικές και γρήγορες πτήσεις από την Ασία προς την Ελλάδα. Καθώς, το νέο δρομολόγιο αναμένεται να “ανοίξει” περισσότερο τις αγορές της Ν.Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβαν και της Αυστραλίας.

Επιπλέον, μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί από το άνοιγμα των αγορών της Λατινικής Αμερικής, με τη Βραζιλία και την Αργεντινή να αποτελούν ανερχόμενες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα, φέτος που το Πάσχα εορτάζεται από κοινού από Καθολικούς και Ορθόδοξους, αναμένονται από τις αρχές Απριλίου μεγάλες ροές από τη Λατινική Αμερική σε προορισμούς θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως η Πάτμος ή Χαλκιδική (Άγιον Όρος).

Το νέο στοίχημα όμως της Έλενας Κουντουρά είναι η τεράστια αγορά της Ινδίας. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι Ινδοί πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής στην Ευρώπη, και στο υπουργείο τουρισμού πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει μεγάλο μέρος της “πίτας”. Ήδη ο ΕΟΤ έχει προγραμματιστεί να συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού OSM στη Βομβάη στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όπου της ελληνικής αποστολής θα ηγείται η ίδια η υπουργός με σκοπό το κλείσιμο νέων συμφωνιών με tour operators και αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος των παραπάνω εκτός Σέγκεν αγορών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για θέματα που αφορούν τις προξενικές θεωρήσεις τουριστικών visa μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να ενισχυθούν με προσωπικό οι προξενικές αρχές σε χώρες όπου διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση για θεωρήσεις εισόδου (visa), όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, τα Εμιράτα και το Ιράν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: