Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με ποσοστό 66,1% εξελέγη ο Εμμανουέλ Μακρόν 8ος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας

ΚΟΣΜΟΣ στις 08/05/2017

Μαρίν Λε Πεν: 33,9%

|> Με ποσοστό 66,1% σάρωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν έναντι ποσοστού 33,9% που έλαβε η Μαρίν Λεπέν. Έτσι, ο 39χρονος επικεφαλής του “En Marche!” γίνεται ο 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της 48χρονης υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου.

Η πρώτη δήλωση Μακρόν

«Ανοίγει μια νέα σελίδα» για τη Γαλλία, «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε απόψε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται». «Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ “συνεχάρη θερμά” τον Εμμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί “γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας”.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά. Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Τσίπρας 

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζει τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter. Σημειώνει τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς. «Η νίκη του είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και δυο σχετικές αναρτήσεις στο Twitter. «Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια #EmmanuelMacron . #France2017», έγραψε στην πρώτη ενώ στη δεύτερη τόνισε: «Η νίκη #Macron δείχνει ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ε.Ε. αλλάζει φορά. Οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής & της συνεργασίας επιστρέφουν».

Μέρκελ – Μέι – Τζεντιλόνι

Μια “πολύ θερμή” τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χθες το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή. Μεταξύ άλλων ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άγκελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο. “Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. «H ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Μακρόν με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Τουσκ – Γιουνκέρ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας μέσω twitter απέστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Συγχαρητήρια στον Εμμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ.

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμμανουέλ Μακρόν μέσω του Twitter.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: