Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δημιουργία ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους προωθείται στη Σερβία

ΚΟΣΜΟΣ στις 27/10/2015

Προσκλητήτριο Βοσνίων

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν (φωτό) κάλεσε τους νέους βοσνιακής εθνότητας (μουσουλμάνοι) να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Σάντζακ.

Ο κ. Ούγκλιανιν, μιλώντας σε εκδήλωση του Εθνικού Βοσνιακού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Σερβία, επικαλέστηκε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διοργανώθηκε από τον ίδιο, παράνομα, το 1991 και κάλεσε τις νέες γενιές να το υλοποιήσουν.

«Εγώ έθεσα τις βάσεις για ανεξάρτητο κράτος, τώρα ήρθε η σειρά σας. Παιδιά μου, έχετε τη νομική βάση και το δικαίωμα να δημιουργήσετε κράτος. Ξεκινήστε λοιπόν και εμείς θα σας βοηθήσουμε» ανέφερε ο Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, απευθυνόμενος σε νεαρούς μουσουλμάνους του Σαντζάκ.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε άλλα δύο δημοψηφίσματα υπέρ της ανεξαρτησίας των μουσουλμάνων του Σάντζακ που έγιναν το 1917 και το 1943 αποσιωπώντας, ωστόσο, το γεγονός ότι διοργανώθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις της Αυστροουγγαρίας την πρώτη φορά και της ναζιστικής Γερμανίας τη δεύτερη φορά.

Από την πλευρά της σερβικής κυβέρνησης ακόμη δεν υπάρχει αντίδραση για τις θέσεις που εξέφρασε ο Σουλεϊμάν Ούγκλιανίν. Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για την σταθερότητα και την ειρηνική συμβίωση των λαών στη Σερβία και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ “Κέντρο για την περιφερειακή συνεργασία” Αλεξάνταρ Πόποβ προειδοποιεί ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν δυσάρεστες εξελίξεις. “Τέτοιες θέσεις είναι επικίνδυνες, ειδικότερα διότι στην περιοχή υπάρχει άφθονο εύφλεκτο υλικό. Ακόμη πιο επικίνδυνες τις καθιστά το γεγονός ότι απευθύνονται σε νέους ανθρώπους που τελευταία αποτελούν αντικείμενο χειραγώγησης από διάφορους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες” επισημαίνει, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Β-92, ο Αλεξάνταρ Πόποβ.

Ο Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν είναι βουλευτής στο σερβικό κοινοβούλιο όπου εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του μειονοτικού κόμματος “Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης” (SDA)των Βόσνιων μουσουλμάνων του Σαντζάκ. Την περίοδο 2008-2014 διετέλεσε δύο φορές υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στις κυβερνήσεις του Μίρκο Τσβέτκοβιτς και του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: