Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πώς να προστατέψετε το στήθος σας, που είναι το σύμβολο της θηλυκότητας!

ΥΓΕΙΑ στις 15/10/2016

Ο Οκτώβριος του μαστού

tsirigotakis st

|> Σταύρος Τσιριγωτάκης*

Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως, από το 1985, ως μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μακράν την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις του, δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες που νοσούν, αφορούν επίσης και τις οικογένειες τους και τις κοινότητες και κατ’επέκταση ολόκληρη την κοινωνία.

Η καθιέρωση του Οκτωβρίου, ως μήνα αφιερωμένο στον καρκίνο του μαστού, βοηθάει στην αύξηση της προσοχής και της ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πλήρης γνώση για τα αίτια του καρκίνου του μαστού. Ξέρουμε όμως, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι ευνοούν την εμφάνιση του.

Για μερικούς από αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, (όπως το φύλο,η φυλή,το κληρονομικό ιστορικό), για μερικούς όμως, ξέρουμε με ακρίβεια ότι αποφεύγοντας κάποια πράγματα, μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου. Όπως:

  • Εξέταση μία φορά το χρόνο από ειδικό γιατρό(μαστολόγος-μαστογραφία-υπερηχογράφημα).
  • Υγιεινή διατροφή(φρούτα-σαλάτες-λαχανικά).
  • Αποφυγή καπνίσματος.
  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Αύξηση σωματικής δραστηριότητας.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων, η σωστή, ενδελεχής ενημέρωση. Ο ακρογωνιαίος λίθος, για την αντιμετώπιση της νόσου, παραμένει η έγκαιρη διάγνωση. Όταν ο καρκίνος ανιχνεύεται νωρίς κι εάν είναι εφικτή η επαρκής διάγνωση και θεραπεία, τότε και μόνο τότε, μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ενώ αν διαγνωσθεί αργά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας

Η πλειοψηφία των θανάτων συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο στο μαστό διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, κάτι το οποίο οφείλεται συνήθως σε έλλειψη ενημέρωσης ή σε μη εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί εάν τεθούν κατάλληλα προγράμματα σε εφαρμογή. Η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει μεγάλα άλματα στην αντιμετώπιση αυτού του ‘’φονιά’’ του γυναικείου φύλου και μένουν και πολλά ακόμη να κάνει, αλλά το μήνυμα που υπάρχει είναι αισιόδοξο!

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ

Η μοιρολατρία είναι λανθασμένη στάση ζωής, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές και αυτό είναι ευθύνη όλων μας!

(*) Ο κ. Στ. Τσιριγωτάκης (stavrostsirigotakis@gmail.com) είναι Γενικός Χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογία, Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας,SIS (Senologic International Society) κ.ά. www.tsirigotakis.com.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: