Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ραντεβού στο Τρίτο, έχουν σήμερα ο Αλέκος Λιδωρίκης με τον Έλβις Πρίσλεϋ, εν έτει 1960

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 07/01/2017

Δραματοποιημένη συνέντευξη 

Σήμερα Σάββατο 7/1 (7:30 μμ), στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», θα μεταδοθεί η δραματοποιημένη συνέντευξη του μεγάλου Έλληνα δημοσιογράφου με τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον «βασιλιά» του ροκ και «ημίθεο» του Χόλλυγουντ.

Χόλλυγουντ, 1960…

« Ο Έλβις Πρίσλει είναι ο τελευταίος αστέρας του κινηματογράφου που είδα στο Χόλλυγουντ. Τον συνάντησα στο στούντιο που “γύριζε” μια από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες του. Ο βασιλιάς τού ροκ βρίσκεται στην τρίτη δεκαετία της ζωής του. Ψηλός, ωραίος, όταν δεν… σεληνιάζεται με ατίθασο χορό και με… σπαρακτικά ηδονοπλάνταχτο τραγούδι, μοιάζει σαν ένα σοβαρό και μελαγχολικό παιδί, που ατενίζει τη ζωή με δέος.
Σ΄όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή η νεολαία, στις ώρες της ψυχαγωγικής έξαρσης, δεν ζει παρά μονάχα με το τραγούδι του Έλβις και με τις ιδιότυπες κινήσεις του νέου χορού που έχει “λανσάρει”»…

Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, τότε ο Αλέκος Λιδωρίκης. Και το “είδωλο” εκατομμυρίων ανθρώπων σ΄όλο τον κόσμο, ο Έλβις, του μιλάει για την Αμερική, για το θρίαμβο του “ροκ” και το συμβολισμό του, για τη νεολαία, για τα όνειρά του, για τον “δράκο” της αμερικανικής εφορίας και δίνει μια “σοδομική” φωτογράφηση του Χόλλυγουντ μιλώντας για τους επιχειρηματίες, τα σκάνδαλα, τις κοσμικές πρεμιέρες, τους “ημίθεους”, τα ναρκωτικά.

Και, μεταξύ άλλων, ο Έλβις Πρίσλεϋ, τόνιζε:

Είμαι ένα όργανο απλό. Είμαι ένας κάποιος Έλβις που αύριο μπορεί να μην υπάρχει πια στην επιφάνεια ή να αντικατασταθεί από ένα σωρό άλλους νέους που θα εξωτερικεύουν αυτό που τώρα ενσαρκώνω εγώ!..».

Δεν είναι υστερία αυτό που κρύβεται μέσα στο “ροκ”. Είναι α γ ω ν ί α… Είναι η προσπάθεια ενός δεσμώτη να φύγει από κάπου, να ξανοιχτεί προς κάτι άλλο, που εκεί πιστεύει πως βρίσκεται το μυστικό της ευτυχίας».

Είμαστε όλοι κ ο υ ρ α σ μ έ ν ο ι. Και προπαντός εμείς οι νέοι. Εμείς που ακόμα δεν γνωρίσαμε όσα προφθάσατε εσείς να δείτε, να χαρείτε ή και ειλικρινά να μισήσετε. Δεν ξέρουμε πια πού είναι το καλό και το κακό… Το ωραίο και το άσχημο…».

Στον ρόλο του Έλβις, ο Κώστας Αρζόγλου και στον ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, ο Χρήστος Πάρλας. Η μουσική Εεπιμέλεια είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, η ραδιοσκηνοθεσία τουΑλέξη Μίγκα, η παραγωγή του Δημήτρη Φραγκουδάκη και η επιμέλεια της εκπομπής της Μάρας Καλούδη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: