Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε 3 χρόνια πήρε 19 βραβεία το τμήμα σχεδίασης του BMW Group, με το νέο Mini

Χωρίς κατηγορία στις 14/03/2016

Και την Rolls-Royce

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δέκα βραβεία  συγκέντρωσε το τμήμα BMW Group Design στον κορυφαίο θεσμό επιβράβευσης σχεδίασης iF design award 2016 επιβεβαιώνοντας  την εξαιρετική σχεδιαστική ποιότητα που χαρακτηρίζει το BMW Group. Όλοι οι νικητές του BMW Group, με εξαίρεση τα γυαλιά MINI AR Glasses 2014 και τη σχεδιαστική μελέτη BMW 3.0 CSL Hommage R, κέρδισαν βραβεία στην κατηγορία “Product”. Η τελευταία βραβεύτηκε στην κατηγορία “Professional Concept” ενώ τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) κατέκτησαν το χρυσό βραβείο.

Το πρώτο βραβείο αφορά τη σύγχρονη πολυτέλεια της BMW Σειρά 7. Εκτός από την εντυπωσιακή αισθητική και σχεδιαστική ακρίβεια, η έκτη γενιά του sedan διαθέτει πολυάριθμες τεχνικές καινοτομίες, όπως αναγνώριση χειρονομιών BMW, πακέτο Ambient Air με ιονισμό και αρωματισμό αέρα, BMW Laserlight και παρκάρισμα με τηλεχειρισμό.

bmw

Το δεύτερο βραβείο αφορά την  BMW X1 και τη νέα  της, πρωτοποριακή εξέλιξη της  αρχιτεκτονικής εμπρόσθιας κίνησης (FWD). Η νέα X1 έχει πλέον καλύτερες αναλογίες, είναι πιο ευρύχωρη και συμπεριφέρεται σαν μια αντιπροσωπευτική BMW.

Το δυναμικό στήσιμο, οι μεγάλοι αεραγωγοί, η εντυπωσιακή πίσω πτέρυγα, η αυστηρή χρήση τεχνικών δομής ελαφρού βάρους, τα bucket καθίσματα και το οδηγοκεντρικό cockpit της νέας BMW M6 GT3 που θα εκπροσωπήσει το BMW Group την αγωνιστική σεζόν του 2016 εντυπωσίασαν τους κριτές και τους «οδήγησαν» να του απονείμουν το βραβείο iF design.

Ένα ακόμα εργαλείο υψηλών επιδόσεων που απέσπασε βραβείο είναι η BMW M2. Αυτή συνδυάζει τις εξαιρετικές επιδόσεις, την ακρίβεια και ευελιξία των Μ Automobiles με το αναγνωρίσιμο στυλ BMW.

Τη σπουδαιότητα της κληρονομιάς της μάρκας στη μελλοντική σχεδίαση υπογραμμίζει η BMW 3.0 CSL Hommage R. Αντλώντας έμπνευση από τη BMW 3.0 CSL ‒ ένα διαχρονικά κλασικό και εμβληματικό BMW coupe από τη δεκαετία του 1970 – η ομάδα σχεδίασης της BMW δημιούργησε ένα οραματικό αυτοκίνητο με τελείως δική του φιλοσοφία εσωτερικού. Για την τέλεια ενσωμάτωση του οδηγού στο αυτοκίνητο, οι σχεδιαστές μελέτησαν την οδηγοκεντρική σχεδίαση πέραν της γεωμετρικής μορφής του εσωτερικού και προχώρησαν σε μία νέα προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το κράνος, την αγωνιστική φόρμα και το κάθισμα του οδηγού πριν ξεκινήσει η σχεδίαση της καμπίνας.

Το νέο MINI Clubman, αναδείχτηκε νικητής σε δύο μέτωπα. Η κομψότητα και ο αισθητά πιο ώριμος χαρακτήρας του το έκαναν ακαταμάχητο στα μάτι της κριτικής επιτροπής του iF design, ενώ στο διαγωνισμό Festival Automobile International του Παρισιού, το MINI Clubman κέρδισε το βραβείο “Grand Prix du Plus Bel Interieur de l’Année 2015” για το άψογο εσωτερικό του.

Η καμπίνα του MINI Clubman είναι ένα έξυπνο κολάζ στοιχείων διακριτικής κομψότητας και δημιουργικής γοητείας. Ατμοσφαιρικός φωτισμός, διακοσμητικές λωρίδες υψηλής ποιότητας και ενδιαφέρουσες, κρυφές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται με μια δεύτερη ματιά στην καμπίνα – όπως το αποκλειστικό σχέδιο tartan που κοσμεί διάφορα υλικά σε πολυάριθμες υποδοχές και αποθηκευτικούς χώρους – ολοκληρώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η σχεδίαση του MINI Cabrio έλαβε επίσης εγκωμιαστικές κριτικές για τη χρήση υλικών υψηλής ποιότητας στο εσωτερικό, τα αυξημένα επίπεδα άνεσης και την επαναστατική σχεδίαση – με μία προαιρετική μαύρη υφασμάτινη οροφή με ενσωματωμένη τη Βρετανική

Η BMW Motorrad έλαβε ένα ανάλογο περίοπτο βραβείο. Η νέα BMW R nineT Scrambler συνδυάζει καθαρές αναλογίες και υλικά υψηλής ποιότητας σε έναν ελκυστικό, αντισυμβατικό χαρακτήρα.

Αποφεύγοντας κάθε συμβιβασμό, η ανοιχτή Rolls-Royce Dawn συνδυάζει άνεση, κομψότητα και ποιότητα σε ένα άψογο μίγμα και προσφέρει μία νέα διάσταση ανάλαφρης αίσθησης και χαλάρωσης σε συνδυασμό με την ανώτερη δυναμική συμπεριφορά και τη ευρυχωρία χωρίς περιορισμούς.

Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας – MINI AR Glasses 2014 κέρδισαν την κορυφαία σφραγίδα ποιότητας (“gold”). Χάρη στην ευφυή συνδεσιμότητα με το αυτοκίνητο MINI, αυτά τα πρωτοποριακά γυαλιά μπορούν να προβάλλουν όλο το σχετικό περιεχόμενο, όπως οδηγίες πλοήγησης, στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού.

Σημειώνεται ότι το τμήμα BMW Group Design πέτυχε επτά νίκες στον πιο παλιό διαγωνισμό σχεδίασης GOOD DESIGNTM Award.

Πάνω από 65 χρόνια τώρα, η διεθνής κριτική επιτροπή τιμά τα εξαιρετικά καινοτόμα, οραματικά προϊόντα, φιλοσοφίες και ιδέες που έχουν επινοήσει σχεδιαστές και κατασκευαστές και υπερβαίνουν τα συνήθη πρότυπα προϊοντικής σχεδίασης. Όλοι οι νικητές του BMW Group βραβεύτηκαν στην κατηγορία “Transportation” όπως και τα γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας – MINI AR Glasses 2014.

Του Γιάννη Κουτελιέρη από το skai.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: