Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο Χόλλυγουντ του 1935, που η σταρ Μάρλεν Ντήτριχ έδινε συνέντευξη στον Αλέκο Λιδωρίκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 18/03/2017

Στο Τρίτο στις 19:30

|> Σήμερα Σάββατο 18/3 και στις 7:30΄μ.μ. στο Τρίτο Πρόγραμμα μεταδοθεί η η δραματοποιημένη συνέντευξη του Αλέκου Λιδωρίκη από την Μάρλεν Ντήτριχ – το “ξανθό άγγελο” και μεγάλη παγκόσμια σταρ της εποχής της. Η συνέντευξη ανήκει στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη».  Στο ρόλο της Μάρλεν Ντήτριχ ακούγεται η Έλενα Ναθαναήλ και στο ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη, ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Ακούγεται να “λέει” ο αξέχαστος και μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας:

«Σαν έφθασα στη βίλλα της, μ΄επέρασαν σ΄ένα κομψό σαλόνι, που είχε κάτι τι το τούρκικο, το ανατολίτικο, στην όλη επίπλωση και στη χλιδή του… Σε λίγο μια καμαριέρα έρχεται να με ειδοποιήσει ότι η “Μις” με περιμένει στο αντικρινό σαλόνι… Μια “σφίγγα” μισοξαπλωμένη στο ντιβάνι της. Δυο  μάτια γάτας που λες και με κοιτάνε ερευνητικά μ ένα παράξενο και  μυστηριώδη τρόπο και ανάβουνε μικρές φλογίτσες πάθους! Η μύτη της  μια αρμονική γραμμή, κι ένα στόμα που είναι και το μεγάλο, το πιο …τρομακτικό της όπλο! Εκείνο το χαμόγελο δεν θα το λησμονήσω στη ζωή μου. Κρύβει μια ειρωνεία πικρή, μια γλύκα δηλητηριασμένη! Δυο λακκάκια γοητευτικά  σκάβουν ανάλαφρα τα μάγουλά της και δίνουν στο πηγούνι μια έντονη, εφηβικά αντρίκια ομορφιά… Είναι γυναίκα, ΓΥΝΑΙΚΑ, με κεφαλαία γράμματα…»

Έτσι πρωτοβλέπει ο νεαρός τότε Έλληνας δημοσιογράφος την «ξανθή Αφροδίτη»,  την ιδιότροπη, την παράξενη, την Μάρλεν Ντήτριχ, στο Χόλλυγουντ του 1935. Και εκείνη του μιλάει για τη «στρατιωτική» ζωή της, για το Χόλλυγουντ, για την μεγάλη αγάπη της: την κόρη της Μαρία, και απαντάει έξυπνα και περίεργα στις ερωτήσεις του Αλέκου Λιδωρίκη για τη «θηλυκότητα» της γυναίκας, για τη δημοσιογραφία, για τη φιλία, για την καινούρια της ταινία, για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της…

 

Μεταξύ άλλων, “ακούγεται” να λέει η Μάρλεν Ντήτριχ:

– «Εσείς οι δημοσιογράφοι,  όλου του κόσμου, λέτε ωραία ψέματα… και γράφετε άσχημες αλήθειες… Προσέξτε… όταν μιλώ σε εφημερίδες δεν θέλω να μου γράφουν κουταμάρες….»

– «Αυτή είναι η ζωή… Μας κυβερνάει η ψυχή μας… Κάποιοι εγωισμοί καταστρέφουν την αξία μας… Πολλές φορές οι επιτυχίες έρχονται από την καλή μας ψυχική διάθεση και αποτυχίες από την κακή…»

– « ”Φίλος” είναι μια λέξη δύσκολη. Μόνος του ο άνθρωπος πρέπει να υποφέρει την απογοήτευση και μόνος του να νιώθει τη χαρά. Σας δίνω αυτή τη συμβουλή. Μην εμπιστεύεσθε ούτε το ένα ούτε το άλλο σ΄αυτούς που είναι “φίλοι”. Θα σας προδώσουν κάποια μέρα!»

Στην εκπομπή συμμετέχει ο Κώστας Φραγκιαδάκης, η τεχνική επιμέλεια είναι του Μίνου Μαμαγκάκη, η μουσική επιμέλεια του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, η ραδιοσκηνοθεσία του Αλέξη Μίγκα, η παραγωγή του Δημήτρη Φραγκουδάκη και η επιμέλεια εκπομπής της  Μάρας Καλούδη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: