Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομόφωνη απόφαση διαμαρτυρίας από το δημ. συμβούλιο Σαλαμίνας για το master plan του ΟΛΠ

Με παρότρυνση Χατζηπέρου

|> Στο δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, το οποίο συνεδρίασε με μοναδικό θέμα τη διαβούλευση για το master plan της ΟΛΠ Α.Ε.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τη δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου, τα μέλη του δ.σ. και τους πολίτες σχετικά με τη διαβούλευση και τον πολύ περιορισμένο χρόνο που διατέθηκε από την ΟΛΠ Α.Ε. για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα καθορίσει τη ζωή των κατοίκων και των σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον για πάρα πολλές δεκαετίες.

Αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης της Κυνόσουρας και στα 835 στρέμματα της Αδόμητης Ζώνης Α΄ που επεστράφησαν στον Δήμο με το Ν.4504/2017 (ΦΕΚ 184/Α΄/29-11-2017). Επιπλέον έκανε αναφορά και για το σχεδιασμό της ΟΛΠ Α.Ε. να δημιουργηθεί ναυπηγείο στη θέση Λιμνιών των Σεληνίων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Μετά την ενημέρωση, ο κ. Χατζηπέρος πρότεινε την ομόφωνη απόφαση διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου προς την ΟΛΠ Α.Ε. και τα συναρμόδια υπουργεία για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ειδικότερα δε για την Κυνόσουρα και το θαλάσσιο χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που είναι πλήρως προστατευμένος από τις Υπουργικές Αποφάσεις Α1/Φ02/16973/665/26-3-1982 και ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/2913/11-10-2001. Επιπλέον πρότεινε :

  • Την απομάκρυνση των ναυπηγείων και των ναυαγίων
  • Την εκτέλεση χερσαίων και ενάλιων ανασκαφών (ιδιαίτερα μετά τα σημαντικά ευρήματα στον αρχαίο λιμένα)
  • Την κατασκευή Μουσείου για την έκθεση και την ανάδειξη των ευρημάτων
  • Τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία αποτελεί παγκόσμιο γεγονός και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων για ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνας έγινε αποδεκτή.

Ανακοίνωση από το Ν.Η.Σ.Ι.

Εν τω μεταξύ, από τον δημοτικό συνδυασμό Ν.Η.Σ.Ι. (Νέες Ημέρες Σύγχρονες Ιδέες) και τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Παναγόπουλο, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο “Οι δεσμεύσεις μας για τις δράσεις ΟΛΠ και COSCO στη Σαλαμίνα”:
Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια που το Ελληνικό κράτος μέσω του Ο.Λ.Π, βιάζει το σώμα της Σαλαμίνας και το μολύνει συνεχώς. Ναυπηγεία μέσα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, (ζώνη Α και Β), καταστροφή και υποβάθμιση του Αρχαίου Λιμένα Αμπελακίων (Κλασσικής Πόλης-Νεώρια) και του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, εγκαταλελειμμένα πλοία, ναυάγια και slops μέσα στην θαλάσσια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Α Αρχαιολογική Ζώνη.
Δεν παραγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων Δημοτικών Αρχών του παρελθόντος, συλλόγων, ομάδων πολιτών και είμαστε βέβαιοι πως αν δεν ήταν οι προσπάθειες αυτές η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη. Δεν είναι ώρα να σταθούμε στην ανεπάρκεια Δημοτικών Αρχών, που άφησαν να χαθούν ευκαιρίες και δεν αγωνίστηκαν για τα ιερά του τόπου μας ως όφειλαν.
Ο συνδυασμός μας καταθέτει σήμερα τις θέσεις και τις προτάσεις του, που αποτελούν δεσμεύσεις προς εσάς για το συγκεκριμένο ζήτημα:
1. Απαιτούμε την απομάκρυνση των ναυπηγείων από την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Α΄ Αρχαιολογική Ζώνη και τον καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου που έχει, επίσης, χαρακτηριστεί Α΄ Αρχαιολογική Ζώνη και έχει εξαιρεθεί από τη παραχώρηση προς τη COSCO, από Ναυάγια, εγκαταλελειμμένα πλοία και από τα slops.
Αξιοποιούμε προς το σκοπό αυτό κάθε πολιτικό και νομικό όπλο που διαθέτουμε και απαιτούμε πάνω απ’ όλα την εφαρμογή του Συντάγματος της Ελλάδος, που παραβιάζεται κατάφωρα και δη του άρθρου 24 που ορίζει ότι “Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός… “.
2. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου της Α΄ Αρχαιολογικής Ζώνης, με χρηματοδότηση από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, των έργων περίφραξης, καθαρισμού και ηλεκτροφωτισμού του χώρου.
3. Διεκδικούμε ανταποδοτικά έργα για το νησί μας για τους χώρους που παραχωρήθηκαν από τον ΟΛΠ στη COSCO. Στο MASTER PLAN της COSCO για την ανάπτυξη των περιοχών που της παραχωρήθηκαν, ενώ υπάρχει λίστα με υποχρεωτικές και προαιρετικές επενδύσεις που η COSCO αναλαμβάνει να υλοποιήσει, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στη Σαλαμίνα.
4. Απαιτούμε την τήρηση της Νομιμότητας για τις υφιστάμενες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και τη διακοπή όσων έργων επεκτάσεων και προσχώσεων εκτελούνται κατά τυχόν παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
5. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη προστασία της περιοχής της Κυνόσουρας που έχει χαρακτηριστεί ως ‘Β Αρχαιολογική Ζώνη’.
6. Διαμορφώνουμε στρατηγικό σχέδιο ιστορικής ανάδειξης και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής αξιοποιώντας μελέτες ομάδων μηχανικών, ιστορικών, αρχαιολόγων και άλλων ειδικών και εξειδικευμένων επιστημόνων, που ήδη εργάζονται προς το σκοπό αυτό.
7. Δίνουμε διεθνή διάσταση στο θέμα της υποβάθμισης και της καταστροφής των Ιστορικών περιοχών με τρόπο ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς.
Έχουμε χρέος και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τον τόπο μας απαιτώντας και όχι επαιτώντας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: