Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα νέα δεδομένα στις ασφαλιστικές εταιρίες – Μάχη για τα μερίδια της αγοράς

Χωρίς κατηγορία στις 30/08/2016

Ανακατατάξεις…

Πηγή:asfalisinet.gr|> Σε θέσεις «μάχης» βρίσκει ο Σεπτέμβριος τις ασφαλιστικές εταιρίες καθώς οι εξελίξεις που είχαμε τους προηγούμενους δύο μήνες στην ασφαλιστική αγορά δημιουργούν νέα δεδομένα. Αυτές οι εξελίξεις, αν κάποιες ήταν αναμενόμενες όχι όμως προσδιορισμένες ως προς το χρόνο που θα εκδηλώνονταν, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις.

Η μία αφορά το προδιαγραφόμενο οριστικό τέλος για την ελληνική ασφαλιστική εταιρία International Life, με μακρόχρονη παρουσία στην αγορά, η οποία ήταν και το πρώτο “θύμα”στην μετά Solvency II εποχή για την Ελλάδα.

Παρ΄ολα αυτά, έστω και καθυστερημένα, οι παρεμβάσεις της εποπτικής αρχής αλλά και της αγοράς, με την κίνηση της Εθνικής Ασφαλιστικής να πάρει τμήμα από το χαρτοφυλάκιο ζωής, έσωσαν σε μεγάλο βαθμό ένα σημαντικό πλήγμα που θα μπορούσε να προκληθεί συνολικά για το κύρος της αγοράς .

Επιπλέον, για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων η σταδιακή διακοπή των εργασιών της εταιρίας, μέσω της διαδικασίας του ασφαλιστικού διαχειριστή, αποτρέπει νέα επιβάρυνση του επικουρικού κεφαλαίου αυτοκινήτου, στην περίπτωση που γινόταν οριστική άρση της άδειας λειτουργίας.

Δεύτερη εξέλιξη, που επίσης ήρθε πιο γρήγορα απ οτι αναμενόταν, ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, από τον όμιλο της Γερμανικής ERGO, η οποία με την εδώ θυγατρική της εξελίσσεται πλέον σε λίντερ της αγοράς στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.

Αυτές οι δύο εξελίξεις άμεσου ελληνικού εταιρικού ενδιαφέροντος σαφώς και δημιουργούν ανακατατάξεις στην αγορά σε σχέση με τα μερίδια και την πρόκτηση εργασιών, που κινητοποιούν σχεδόν το σύνολο των ασφαλιστικών εταιριών.

Επιπλέον, στο μέτωπο των ασφαλιστικών εταιριών με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών, που έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα για την αγορά το τελευταίο χρόνο και ειδικά για τον κλάδο αυτοκινήτου, μία απρόσμενη εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους για τα ζητήματα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας αυτών των εταιριών .

Η διακοπή των νέων εργασιών της Enterprise Insurance με έδρα το Γιβραλτάρ και με σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά στην ασφάλιση αυτοκινήτου ήταν ως ένα βαθμό μία “δικαίωση” για όσους είχα εκφράσει φόβους ότι η εξάπλωση αυτών των εταιριών στην ελληνική αγορά με σημαντικό στόλο ασφαλισμένων αυτοκινήτων μπορεί να αποτελέσει βραδυφλεγή βόμβα , κυρίως για το Επικουρικό Κεφάλαιο .

Έτσι, και αυτή η εξέλιξη θα έχει επίσης ενδιαφέρον για την αγορά καθώς οι εταιρίες με αντίστοιχο καθεστώς στην Ελλάδα διαθέτουν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων αυτοκινήτων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι πάνω ή κοντά στο 10% του στόλου των ασφαλισμένων αυτοκινήτων. Και τον ενδιαφέρον αυτό έγκειται στο κατά πόσο οι ασφαλισμένοι θα τις επιλέγουν ή οι διαμεσολαβούντες θα τις προτείνουν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: