Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μελέτη: “Τουρισμός και ανάπτυξη: Βασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις και αγροτροφικό”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 31/07/2017

Τι αναφέρει

|> H ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό και το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας, έδωσαν σήμερα 31/7 στη δημοσιότητα μελέτη με τίτλο: “Τουρισμός και ανάπτυξη: Βασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις, αγροτροφικό σύστημα“, η οποία αποσκοπεί στη συμβολή ανάπτυξης διάλογου για το αναπτυξιακό πρότυπο, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σημειωτέον ότι αυτό αποτελεί τη συνέχεια της συζήτησης που προηγήθηκε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης τον Απρίλιο του 2017 με θέμα: “Τουρισμός, Διακλαδική Δυναμική και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Στη μελέτη, συγγραφέας της οποίας είναι ο Ευάγγελος Νικολαΐδης, διατυπώνεται η άποψη ότι η τρέχουσα συγκυρία διευκολύνει τον εμπλουτισμό της κυριάρχουσας οπτικής υπό την οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζεται ο τουρισμός. Και επισημαίνεται:

Από τις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων τίθεται το εύλογο ερώτημα κατά πόσο το όφελος διαχέεται, σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης, αφενός μεταξύ των επιχειρήσεων που άμεσα συνδέονται με τον τουρισμό, αφετέρου αν στο όφελος συμμετέχουν και οι κλάδοι οι οποίοι συνδέονται με αυτόν με έμμεσους τρόπους. Το εν λόγω γενικό ερώτημα μπορεί να τεθεί και σε γεωγραφικούς όρους.

Με στόχο την ανάδειξη και την πληρέστερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που απορρέουν από την ευνοϊκή εξέλιξη των αφίξεων, η μελέτη –εκτός από την ανάλυση των άμεσων δεικτών (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, τουριστική δαπάνη)– επικεντρώνεται σε δύο ακόμη τομείς: Ο πρώτος αφορά τις εγχώριες κλαδικές διασυνδέσεις που είναι δυνατόν να αναπτυχθούν με την αξιοποίηση του εισερχόμενου τουρισμού. Ο δεύτερος αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες για την αναβάθμιση της χώρας, πέραν του ρόλου της ως χώρας υποδοχής, και ως χώρας αποστολής τουριστών και ως οικονομίας προσφοράς ενδιάμεσων και τελικών αγαθών και υπηρεσιών με προορισμό τη διεθνή τουριστική ζήτηση εκτός Ελλάδας. Με βάση τα ανωτέρω, η μελέτη εστιάζει στην ανάδειξη μιας περισσότερο ισορροπημένης και ολιστικής οπτικής για τον εξωστρεφή και αναπτυξιακό ρόλο του τουρισμού.

Ωστόσο, η εκπλήρωση του πολυδιάστατου ρόλου του τουρισμού για την εθνική οικονομία, όπως περιγράφηκε παραπάνω, προϋποθέτει αντίστοιχου επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Ο ποιοτικός, ο πολυδιάστατος θεματικός, ο τουρισμός των 365 ημερών προϋποθέτει ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και αυτή μπορεί να είναι υψηλή μόνο με ανάλογες εργασιακές σχέσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό δεν συνιστά απλώς μια διαπίστωση ή μια έκκληση, αποτελεί τη βάση των διεκδικήσεων και του αγώνα των εργαζομένων για τη θέσπιση και τον έλεγχο κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και την τήρησή του από τους εργοδότες. Η πρόσφατη 24ωρη απεργία του κλάδου βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: