Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπέρ αδυνάτου… για το “περούκα gate”, επειδή ξεχνάμε τι σημαίνει ρεπορτάζ!

FLASH στις 25/09/2016

Και αν υπήρχε αποκάλυψη;

Pantelis Xanthidis1

|>Παντελής Ξανθίδης

|>Επειδή δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν περάσει στην ιστορία, δεν έγιναν με το… «καλημέρα σας είμαι δημοσιογράφος και θέλω να μου πείτε…», αλλά με υποκλοπές, κρυφές μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις, με ιατρικές στολές και ράσα και άλλα… αξεσουάρ παραλλαγής, γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτι, το οποίο κάποιοι δημοσιογράφοι το αμελούν ή και το αγνοούν. Ότι…

Η ερευνητική δημοσιογραφία, δεν είναι η αποδελτιοποίηση των ανακοινώσεων, αλλά το πρωτογενές ρεπορτάζ, όπως τα κάναμε κάποτε με τα ρίσκα μας! Γι΄αυτό τον λόγο, μερικοί νεώτεροι δημοσιογράφοι ας μην βιάζονται να χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά των συναδέλφων ανταποκριτών της… «περούκας gate» και να αδειάζουν την φαρέτρα τους, καθώς ρεπορτάζ με… επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας δεν γίνεται!

Αυτό που μπορεί να κρίνει κανείς είναι το κατά πόσο ήταν έξυπνος ο τρόπος που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του κ. Παππά. Στην περίπτωση δε που η ασφάλεια του κ. Παππά, δεν διέθετε «γάτες» και οι ανταποκριτές λειτουργούσαν άνετα, βγάζοντας μάλιστα και κάποιο «λαβράκι», ποιος θα τους κατηγορούσε τότε; Για παράδειγμα, αποκαλύψεις από το «Water Gate», έως και τον… δεσμό της Δήμητρας Λιάνη με τον Κώστα Σπυρόπουλο, δεν βγήκαν με… επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας!

Εάν υπάρχει κάτι που απουσιάζει χρόνια από την ελληνική δημοσιογραφία, αυτό είναι το ρεπορτάζ! Είναι κοινώς αποδεκτό και δυστυχώς σπανίως βλέπουμε κάποιο δημοσίευμα ή ανάρτηση που να έχει «ψυχή», κόπο και ρίσκο.

Όμως, η πολιτεία έχει προ πολλού προνοήσει το τι σκανδαλώδη χρόνια θα έρθουν και γι΄αυτό φρόντισε να περάσει περιοριστικούς νόμους σαν αυτόν τον περιβόητο «νόμο Βενιζέλου», που απαγορεύει ακόμη και τη δημοσίευση φωτογραφίας ενός καταδικασμένου παιδεραστή δάσκαλου!

Ένας νόμος που παρεμποδίζει σαφέστατα τη δημοσιογραφική λειτουργία και περιορίζει την ελευθεροτυπία. Αλλά ουδείς αναφέρεται σ΄αυτό το φίμωμα, επειδή βολεύει! Και ευτυχώς που υπάρχουν εισαγγελείς οι οποίοι δίνουν άδεια για διαπόμπευση κάποιων εγκληματιών.

Αφορμή για τα παραπάνω, στάθηκε μία ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο συνάδελφος ανταποκριτής Θάνος Δημάδης, η οποία αναδημοσιεύεται παρακάτω, ως «απολογία» κάποιου «κατηγορούμενου». Προχθές, (23/9) ο Θάνος Δημάδης, έγραφε:

«Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ επί πέντε μέρες σιωπούσε στην επιχείρηση σπίλωσης μου από το δολοπλόκο δελτίο Τύπου του και του ΑΠΕ. Έχει κι αυτός ακέραιη την ευθύνη για τον εξευτελισμό και την ηθική βλάβη που υπέστην στην σπίλωση της δημοσιογραφικής και προσωπικής υπόληψης μου από ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ που με παρουσίασαν ως συλληφθέντα από το FBI και κατηγορούμενο για πλαστογραφία, πλαστοπροσωπία, αντιποίηση αρχής από την αμερικανική αστυνομία».

dimadis-1

Εν τω μεταξύ, σε άλλη ανάρτησή στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο, με τίτλο «Να σταματήσουν τα ψέματα – Να σεβαστούν τις συστάσεις», έγραφε:

«Απευθυνόμενος στον εγχώριο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να κάνουν το ρεπορτάζ στα κυριακάτικα φύλλα τους με αφορμή το ψευδέστατο δελτίο Τύπου του ΑΠΕ με τίτλο “Για πλαστογραφία συνελήφθησαν δύο Έλληνες δημοσιογράφοι στη Νέα Υόρκη”, τους ΠΑΡΑΚΑΛΩ και ΕΦΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ τους για τα εξής:

  1. dimadis-2να ΜΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ και να ΜΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ τα ΑΙΣΧΡΑ ΨΕΥΔΗ που μου πρόσαψε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ με το δελτίο Τύπου που έγραψε για δήθεν “σύλληψη από τις αμερικανικές αρχές” και ΔΗΘΕΝ απόδοση από την αμερικανική αστυνομία ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ κατηγοριών για “πλαστογραφία” και “πλαστοπροσωπία”, χωρίς τίποτα να είναι αλήθεια.
  2. να ΜΗΝ ΠΡΟΒΟΥΝ στην περαιτέρω αναπαραγωγή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια της εξακρίβωσης των δημοσιογραφικών μας στοιχείων και οι οποίες διέρρευσαν σκοπίμως σε επιλεγμένους Έλληνες δημοσιογράφους που τις δημοσιοποίησαν μάλιστα ως αποκλειστικές στα σάιτς τους, ακριβώς την ώρα που το ΑΠΕ έβγαζε το ψευδέστατο δελτίο Τύπου του δικού του δημοσιογράφου. Για την διαρροή του φωτογραφικού υλικού εν είδη αποκλειστικών ντοκουμέντων είναι ενήμερες οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές καθώς αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα είχαν “κοπεί κεφάλια”.
  3. να ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ να παρουσιάσουν στον Τύπο του ΣΚ, ως τοποθετήσεις, απόψεις, δηλώσεις μου ή ο,τιδήποτε άλλο, τίποτα πέραν των όσων ήδη δηλώνω δημόσια μέσω της επίσημης και προσωπικής σελίδας μου στο Facebook ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Οι ΨΕΥΤΙΚΕΣ συλλήψεις δήθεν από το FBI και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, για ΔΗΘΕΝ κράτηση από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, για ΔΗΘΕΝ επί ημερών έρευνες των αστυνομικών αρχών της Νέας Υόρκης για ΔΗΘΕΝ έκδοση πορίσματός τους, και για ΔΗΘΕΝ απόδοση κατηγοριών περί πλαστογραφίας, πλαστοπροσωπίας, παραπλάνησης αρχών ή ακόμα και απέλασης από την Αμερικανική Δικαιοσύνη, είναι ΠΟΛΛΑ, ΧΟΝΤΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ όσων με πρωτεργάτη τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ και σε συνεννόηση με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, έστησαν όλο το παιχνίδι.

Στόρι που δυστυχώς μετ΄ευκολίας και άμεσα υιοθέτησε η ΕΣΗΕΑ. Θεωρεί ότι η δεοντολογία θίγεται από μία περούκα που φοράει ένας δημοσιογράφος για το ρεπορτάζ, αλλά η ΕΣΗΕΑ και η “Εφημερίδα των Συντακτών” που εργαζόμουν, δεν θεωρούν ότι θίγουν την δεοντολογία υιοθετώντας και νομιμοποιώντας την ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ του ΑΠΕ, ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΝ εξακριβώσουν ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ. Επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου και παρακαλώ για τον σεβασμό των παραπάνω συστάσεων.
Θάνος Δημάδης, Δημοσιογράφος

Υ/Γ: Με ένα screenshot για να θυμόμαστε τις στιγμές δημοσιογραφικού αίσχους και διασποράς ψευδών ειδήσεων από τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: