Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Φρένο” στις αυξήσεις δημοτικών τελών ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ από Κουρουμπλή

ΕΛΛΑΔΑ στις 29/11/2015

Αύριο Πανελλήνιο Συνέδριο

Πάγωμα ή μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2016 καθώς και δέσμευση των δημοτικών αρχών ότι δεν θα επιβάλουν αναδρομικά τέλη στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων χωρών που νομιμοποιήθηκαν, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή που θα καταθέσει αύριο προς το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και τον δήμο Αθηναίων.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνεται, οι δήμοι θα εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα για το 2016 χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες με πρόσθετες αυξήσεις στα τέλη (όπως δυστυχώς έκαναν οι δημοτικές αρχές όλα τα προηγούμενα χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις).

«Αν τα εμβαδά των χώρων αυτών απλώς προστεθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1.1.2016, χωρίς άλλες συνέπειες, όχι μόνον δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε αύξηση, αλλά θα καταστούν δυνατές σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλομένων τελών και ιδιαίτερα στην πολλαπλά επιβαρυμένη επαγγελματική χρήση!», τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Στράτο Παραδιά (πρόεδρος Διεθνούς Ενώσεως Ιδ. Ακινήτων) και την γ.γ. Αιμιλία Βαδόκα (αντιπρόεδρος της Εν. Ιδ. Ελλάδος), και αναφέρει τα εξής:

Προς τον Yπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παύλο Πολάκη
Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη
Προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη
Ενταύθα Αθήνα, 30.11.2015
Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ 2016.

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ, κε Πρόεδρε, Κε Δήμαρχε,
Όπως είναι γνωστό, το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού καθορίζεται κάθε χρόνο από κάθε Ο.Τ.Α. σε ανταποδοτική, υποτίθεται, βάση, χωρίς να υπόκειται σε κάποιο νομοθετικό περιορισμό. Δυστυχώς κατά τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Ο.Τ.Α. επωφελούμενοι και από τον ευχερή γι αυτούς μηχανισμό είσπραξής τους μέσω της ΔΕΗ, επιβάλλουν κάθε χρόνο παράλογες αυξήσεις των συντελεστών τους, συχνά με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα σε άλλες δραστηριότητες, άσχετες με την καθαριότητα, με αποτέλεσμα τα δημοτικά αυτά τέλη να έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης των νοικοκυριών και «βραχνά» των επιχειρήσεων που κατοικοεδρεύουν σε αυτούς, με αυτονόητες τις ολέθριες συνέπειες στους πολίτες και της επιχειρήσεις.

Ευτυχώς βεβαίως υπάρχουν και Ο.Τ.Α. με δημοτικές αρχές που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και συχνά αποφασίζουν «πάγωμα» ή και συμβολικές μειώσεις των τελών αυτών, δεδομένου ότι η νοικοκυρεμένη διαχείριση και η σύγχρονη μηχανοργάνωση των ΟΤΑ, έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι αναγκαίες και νέες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών κάθε χρόνο.

Γι αυτό, εν όψει της επικείμενης κατά μήνα Δεκέμβριο κατάρτισης και ψήφισης των ετήσιων προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. για το έτος 2016, ζητούμε και εφέτος, να εξασφαλισθεί με οποιοδήποτε κατάλληλο τρόπο ότι δεν θα επιβληθούν από τους Ο.Τ.Α. αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, και ότι τα έσοδα από δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν θα διοχετεύονται σε άλλες δραστηριότητες των Ο.Τ.Α.

Αλλωστε θα ήταν παράλογο να αυξηθούν τα δημοτικά αυτά τέλη τη στιγμή που για τους πρόσφατα νομιμοποιημένους πρόσθετους χώρους εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων στη χώρα δεν καταβάλλονται δημοτικά τέλη γιατί σχεδόν το σύνολό τους δεν έχει δηλωθεί στους ΟΤΑ της χώρας, λόγω του φόβου των πολιτών για αναδρομικότητα της σχετικής φορολόγησης και για επιβολή προστίμων. Αν τα εμβαδά των χώρων αυτών απλώς προστεθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1.1.2016, χωρίς άλλες συνέπειες, όχι μόνον δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε αύξηση, αλλά θα καταστούν δυνατές σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλομένων τελών και ιδιαίτερα στην πολλαπλά επιβαρυμένη επαγγελματική χρήση!

Τέλος σας προσκαλούμε να παραστείτε και να μας εκθέσετε τις απόψεις σας στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας που θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου 2016, ώρα 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και κάθε διευκρίνιση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: