Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ψάχνοντας στην Αδριατική για 33 αγνοούμενους από το τραγικό ναυγάγιο

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 30/12/2014

Άσχημη εξέλιξη έχει λάβει η υπόθεση του “Norman Atlantic”, καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και επιπλέον οι αγνοούμενοι να ξεπερνούν τους τριάντα… Σε σωστό θρίλερ έχει εξελιχθεί το τραγικό ναυάγιο, αφού από χθες το απόγευμα κάθε λίγο και λιγάκι ερχόταν η είδηση για την εύρεση και άλλων νεκρών, ανεβάζοντας τον αριθμό τους πάνω από δέκα… Και αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι παρά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης των επιβαινόντων στο φλεγόμενο “Norman Atlantic”, στην περιοχή παραμένει η ελληνική φρεγάτα «Ναβαρίνο», ψάχνοντας για τυχόν επιζώντες, τότε οι ανησυχίες αυξάνονται.

Χθες νωρίς το βράδυ, οι ελληνικές αρχές έλεγαν ότι έχουν διασωθεί 432, οι Ιταλοί μιλούσαν για 427 διασωθέντες με πιθανώς 33 αγνοούμενους και ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, δήλωνε: «Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοουμένων. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για λίστα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων». Σχετικά με τους επιβαίνοντες, η ελληνική πλευρά ανεβάζει τον αριθμό στους 479, αφού μέσα στο “Norman Atlantic” ταξίδευε και η σύζυγος του λοστρόμου που δεν υπήρχε στο crew list ούτε φαινόταν ως επιβάτης. Αν και μέχρι στιγμής οι ιταλικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε διαψεύδουν αυτή την πληροφορία, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται, δυστυχώς, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 39 αγνοούμενοι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται 234 Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 18 Γερμανοί, 10 Ελβετοί.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους; Γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων! Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δεν θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό». Εξ άλλου το επίσημο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της RAI, μετέδωσε ότι 80 από τους διασωθέντες του “Norman Atlantic” δεν ήταν στην λίστα επιβατών! Και αυτό το ρεπορτάζ της RAI ήρθε να επιτείνει τη σύγχυση γύρω από τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων και των διασωθέντων.

Έτσι, μιλώντας υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χθες στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε:

«Η αγωνία μου είναι να ταυτοποιήσω πρόσωπα, έχω πολύ μεγάλη αμφιβολία αν είναι πραγματικά όλα τα ονόματα. Εμφανίζονται δύο συνεπώνυμοι επιβάτες που τελικά είναι ένας!». Επίσης κατήγγειλε έλλειμμα επικοινωνίας και έλλειμμα συντονισμού με την ιταλική πλευρά, λέγοντας: «Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην επικοινωνία με τους Ιταλούς». Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ προέβη σε διευκρινίσεις προς το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στο πλοίο “Norman Atlantic” επέβαιναν συνολικά 475 άτομα, εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Το υπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες…

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: