Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όχι Φόβος – Όχι Μίσος

ΕU στις 09/01/2015

Περισσότερες από 70 εφημερίδες σε όλο τον κόσμο τιμούν τους 12 νεκρούς του Charlie Hebdo και κυκλοφόρησαν χθες με εξώφυλλα μέσα από τα οποία εκφράζεται ο αποτροπιασμός για την αιματηρή επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού. Χθες στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις του κόσμου, πραγματοποιηθήκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την σφαγή του Charlie Hebdo.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. κατά τη χθεσινή διαδήλωσή τους στις εγκαταστάσεις του AFP

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. κατά τη χθεσινή διαδήλωσή τους στις εγκαταστάσεις του AFP

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σχετικά ογκώδεις συγκεντρώσεις ήταν αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Όχι φόβος, όχι μίσος» είπαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ενώνοντας τις φωνές τους με εκείνες εκατομμυρίων ανθρώπων στην Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Το κάλεσμα για συγκέντρωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα 31, έγινε από τα μέλη της πρωτοβουλίας Πολιτών της Αθήνας και το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Εύα Καϊλή, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Βασίλης Βασιλικός κ.ά. Πολλοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν και αποκόμματα της εφημερίδας, ενώ σε δύο βιβλία συλλυπητηρίων υπέγραφε ο κόσμος. Λίγο μετά τις 7 μ.μ. μερικοί κατευθύνθηκαν προς τη Γαλλική Πρεσβεία επί της Βασ. Σοφίας, κρατώντας αναμμένα κεριά…

molybiaΣτη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Je suis Charlie». Στην είσοδο του Ινστιτούτου, άφησαν λίγα λουλούδια και κεριά για τα 12 θύματα, καθώς και μολύβια, μαρκαδόρους και χαρτιά – τα εργαλεία της δουλειάς των σκιτσογράφων. «Όλοι είμαστε Charlie» (Nous sommes tous Charlie), έγραψε στα γαλλικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στο Γαλλικό Ινστιτούτο και σε δηλώσεις του έκανε λόγο για αποτρόπαια πράξη, που δεν έχει σχέση με την μουσουλμανική θρησκεία.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να κρατήσει μεσίστιες τις σημαίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς και να τηρήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Στις Βρυξέλλες

parΕυρωβουλευτές, εργαζόμενοι στην ΕΕ καθώς και απλοί πολίτες μαζεύτηκαν υπό βροχή για να εκφράσουν τη θλίψη και τη συμπαράστασή τους –πολλοί από αυτούς κρατώντας αφίσες που έγραφαν: «Je suis Charlie». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στο γαλλικό λαό, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του.

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων

Η Communaute Hellenique de PARIS et des Environs, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την φονική επίθεση στο περιοδικό «Charlie Hebdo». Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού και των Περιχώρων καθώς και το σύνολο των Ελλήνων του Παρισιού, καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική επίθεση, η οποία αποσκοπεί στο να εμποδίσει την ελευθερία της έκφρασης και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η εγκληματική ενέργεια στο κτίριο του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo είναι πράξη σκοταδιστική και μισαλλόδοξη. Οι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ αντιπροσώπευαν στην Γαλλία την ελευθερία του λόγου και του πνεύματος. Η εγκληματική αυτή ενέργεια αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφής τρομοκρατίας και βαρβαρότητας. Σήμερα πενθούμε όλοι».

benzinadiko

Έρευνες στο Crepy-en-Valois για τους δράστες

france dfvf gj h

Crepy-en-Valois

Με ομάδες ανδρών από τις δύο επίλεκτες μονάδες της γαλλικής αστυνομίας (Raid και GIGN) προσπαθούν οι γαλλικές αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες του μακελειού της Τετάρτης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο οποίο δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ συνολικά δώδεκα άνθρωποι.

Επίκεντρο της αστυνομικής επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Γαλλία είναι το χωριό Crepy-en-Valois (φωτό), βορειοανατολικά του Παρισιού καθώς τα δύο αδέρφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί φέρονται να έχουν θεαθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Οι έρευνες, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχουν επεκταθεί σε ένα γειτονικό δάσος το οποίο έχει έκταση μεγαλύτερη και από αυτή της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ έρευνες έχουν διεξαχθεί και σε σπίτια στις γειτονές Corcy (βορειανατολικό Παρίσι) και Villers Cotterets. Τις έρευνες που γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή συντονίζει ελικόπτερο που υπερίπταται προσπαθώντας να εντοπίσει ίχνη του 32χρονου και του 30χρονου. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ειδοποιηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ έχει ακυρωθεί κάθε είδους δημόσια δραστηριότητα.

Έρευνες και στο Παρίσι…

Σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται και η γαλλική πρωτεύουσα καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις κινήσεις των δύο γάλλων υπηκόων με βαριά οπλισμένους άνδρες να βρίσκονται σε όλες τις εισόδους προς το Παρίσι από το βορρά.

Νωρίτερα τα δύο αδέρφια, όπως κατήγγειλε ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, έκλεψαν το βενζινάδικό του ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο άνδρες επέβαιναν σε ένα γκρι Renault Clio, ήταν βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι ερευνητές της αστυνομίας, πάντως, σε αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν τα αδέρφια Κουασί στο Παρίσι εντόπισαν δέκα βόμβες Μολότοφ και δύο σημαίες τζιχαντιστών με αστυνομική πηγή να εκτιμά ότι «αυτό καταδεικνύει από τη μια πλευρά τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό τους και ότι προέβλεπαν ίσως να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες με αυτές τις βόμβες μολότοφ».

Παραδόθηκε ο συνεργός τους

Όσον αφορά στον φερόμενο ως συνεργό τους, που παραδόθηκε τη νύχτα στην αστυνομία στη βορειο-ανατολική Γαλλία, έγινε γνωστό πως ο 18χρονος Μουράντ Χαμίντ είναι ο κουνιάδος του Σερίφ Κουασί και θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους δύο σκοπευτές. Ο Χαμίντ παραδόθηκε στην αστυνομία της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ, αφού είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως εξήγησε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Πάντως, χρήστες του Διαδικτύου που παρουσιάζονταν ως συμμαθητές του Χαμίντ είχαν δηλώσει νωρίτερα σε μηνύματά τους στο Twitter ότι ο Μουράντ Χαμίντ ήταν στην ώρα του μαθήματος μαζί τους στο λύκειο, την ώρα της επίθεσης χρησιμοποιώντας τη λέξη κλειδί #MuradHamidinnocent…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: