Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ο κόσμος το 2016”: Σημαντικές τοποθετήσεις στην ημερίδα του “Economist”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 30/01/2016

Και ελληνική έκδοση

«Το 2016 η εικόνα αλλάζει. Μετά από καιρό, δεν θα είναι οι αναδυόμενες αλλά οι ανεπτυγμένες οικονομίες οι οποίες θα συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισε ο αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης προβλέψεων του Economist “The World in 2016” Daniel Franklin, περιγράφοντας τις τάσεις στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, κατά την έναρξη της επίσημης εκδήλωσης του “Economist”που έγινε με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης «Ο κόσμος το 2016».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Κίνα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα απουσιάζει από τη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο, σε αντίθεση με την Ινδία, για την οποία διατύπωσε χαρακτηριστικά το ερώτημα «Θα γίνει η νέα Κίνα;». Η λίστα των χωρών με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2016, μέσα από τις προβλέψεις του Economist, έχει ως εξής: Λάος (8% του ΑΕΠ), Τουρκμενιστάν (8%), Kαμπότζη (7,5%), Σιέρα Λεόνε (7,5%), Μοζαμβίκη (7,3%), Μιανμάρ (7,2%), Μπουτάν (7,1%), Κονγκό – (Λαϊκή Δημ.) (7,1%), Ινδία (7,1%), Ακτή Ελεφαντοστού (7%).

Άλλες τοποθετήσεις:

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Το μήνυμα πως τώρα είναι η στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να θέσει σε λειτουργία τους διαδικαστικούς μηχανισμούς για την υποδοχή των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της έστειλε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε: «Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Αυτό δεν προβλέπεται καν», για να συμπληρώσει ότι «η εφαρμογή των κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα κράτη – μέλη».

«Στην Ελλάδα, ναι, είναι αλήθεια, έτυχε να φυλάει τα πιο δύσκολα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, γι’ αυτό και καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, διότι τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Αναφερόμενος στην έκθεση της αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, η οποία συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μίλησε για «μια σειρά από ελλείψεις οι οποίες βεβαίως πρέπει να βελτιωθούν» και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εντατικοποιεί τον ρυθμό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα στις τελικές προθεσμίες. «Κανείς δεν θέλει να φτάσουμε στον Μάιο και να συνεχίζονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για πλημμελή εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, έφερε από την άλλη πλευρά το παράδειγμα της μετεγκατάστασης μόλις 300 προσφύγων έναντι πρόβλεψης 160.000 στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής επικράτειας. «Το κόστος της μη Σένγκεν θα ήταν τεράστιο σε κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και, μην ξεχνάμε, οικονομικό επίπεδο», σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος διεμήνυσε: «Η Ελλάδα έχει μόνο έναν δρόμο μπροστά της, αυτόν της Ευρώπης». Ευρύτερα, αποδοκίμασε τα φαινόμενα λαϊκισμού και μισαλλοδοξίας τα οποία παρατηρούνται ανά την Ευρώπη σε αυτήν τη συγκυρία.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Το δεύτερο 6μηνο του έτους θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει», δήλωσε στην ειδική εκδήλωση του Economist για την ετήσια έκδοση προβλέψεων «Ο κόσμος το 2016» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε ότι «οι συνέπειες των capital controls δεν ήταν τόσο δηλητηριώδεις όσο προβλεπόταν» και «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγε επίσης καλύτερα από το αναμενόμενο».

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση. Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς εκκρεμούν πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν. Επανέλαβε άλλωστε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση του χρέους, καθώς «οι καταναλωτές φοβούνται να καταναλώσουν και οι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν».

Werner Hoyer, πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τη σημασία του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ, «ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα», επισήμανε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer. Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η Τράπεζα θα πρέπει να πλησιάσει περισσότερο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Αν δεν κόψουμε τη ρίζα του δέντρου στο οποίο καθόμαστε, τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία», προέβλεψε ο κ. Hoyer.

Joaquin Almunia, τ. αντιπρόεδρος και επίτροπος Ανταγωνιστικότητας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η Ελλάδα είναι η μία περίπτωση. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν πολλές άλλες χώρες με πρωτογενή πλεονάσματα και ιδιαίτερα θετικές προοπτικές», ανέφερε στην ειδική εκδήλωση του Economist ο τέως αντιπρόεδρος και επίτροπος Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Joaquin Almunia αξιολογώντας το σκηνικό στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στην ισπανική οικονομία, χαρακτήρισε την έγκαιρη ανοικοδόμηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως βασική αιτία της σταθεροποίησής της. Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, προέβλεψε ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με βραχύ ορίζοντα, 2ετίας.

Olivier Beroud, επικεφαλής Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής, Moodys

«Το 2016, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων δημόσιου χρέους, το 75% των χωρών αναμένεται να είναι σταθερό σε σύγκριση με το 2015», τόνισε κατά το επίσημο δείπνο του Economist στην Αθήνα με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης «Ο κόσμος το 2016» ο επικεφαλής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Moody’s Olivier Beroud, ο οποίος προέβλεψε -χαμηλή μεν, αλλά- ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια του έτους. Χαρακτήρισε δε το ζήτημα της συνοχής της Ευρωζώνης κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας της.
Ειρένα Γεωργιάδου, πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας

«Στην Κύπρο καταφέραμε να βγούμε από την καταιγίδα. Το 2016 είναι πολλά υποσχόμενο. Περιμένουμε ανάπτυξη 1,5%, δηλαδή περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μπορούμε καλύτερα», υπογράμμισε από το βήμα του Economist η πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η εποχή του λαϊκισμού στην Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταρτίσει το συντομότερο δυνατό ένα σχέδιο το οποίο δεν θα αφορά απλώς το εν εξελίξει πρόγραμμα προσαρμογής αλλά μεταρρυθμίσεις σε ευρύτερα πεδία.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μεταρρυθμιστική. Στην πραγματικότητα υποχρεώθηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν πιστεύει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των δαπανών έναντι της αύξησης των εσόδων, υπό την επισήμανση ότι η σημερινή κυβέρνηση «κάνει το αντίστροφο». «Δεν είναι δυνατόν το 2016 να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος εξέφρασε χαρακτηριστικά την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στις ανεξάρτητες αρχές. Αναφορικά με τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση το υποτίμησε και έστειλε τα λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα να «έχουμε ουσιαστικά προβλήματα αξιοπιστίας στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε τη δραστική αλλαγή του κόμματός του, μέσω οργανωτικών παρεμβάσεων για τον μετασχηματισμό του. «Δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη ΝΔ», υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: