Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα επιμελητήρια στηρίζουν την υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Χωρίς κατηγορία στις 24/02/2016

Κοινή ανακοίνωση

Από κοινού, τα τρία πειραϊκά επιμελητήρια (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς) υποστηρίζουν ένθερμα την πρωτοβουλία του δήμου του Πειραιά,  η οποία έχει, ως στόχο, την ανάδειξη της πόλης μας σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2021.

Γι’ αυτό τον σκοπό υπέβαλαν σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Α. Μπαλτά και την αν. υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και παρότρυναν τις επιχειρήσεις-μέλη τους, να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις του εγχειρήματος, αφού ο εν λόγω ευρωπαϊκός θεσμός έχει αποφέρει στις περισσότερες πόλεις στις οποίες υλοποιήθηκε, μεγάλα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των επιμελητηρίων, η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη.

Η έννοια της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πόλης συνελήφθη, ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985, από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Έκτοτε, η πρωτοβουλία έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες, που έχει προσελκύσει.

Ο δήμος Πειραιά ολοκλήρωσε επιτυχώς τη συμπλήρωση της Αίτησης Προεπιλογής, ένα σύνθετο ερωτηματολόγιο που αποτυπώνει τις προθέσεις, την πολιτιστική πολιτική της υποψήφιας πόλης και ζητά στοιχεία για τη διοίκηση, το πρόγραμμα, τις δράσεις και τη δυνατότητα της πόλης να φέρει σε πέρας τη μείζονα αυτή διοργάνωση, ενώ αύριο Πέμπτη (25/02) γίνεται η παρουσίασή της στην επιτροπή επιλογής, η οποία και θα αποφασίσει τις 4 από τις 14 πόλεις που θα συνεχίσουν.

Στην  επιστολή τους οι πρόεδροι των τριών επιμελητηρίων, Β. Κορκίδης (ΕΒΕΠ), Α. Μιχάλαρος (ΒΕΠ) και Γ. Μπενέτος (ΕΕΠ), επισημαίνουν:

«Με γνώμονα τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της πόλης μας, κοιτίδα της ναυτοσύνης, πιστεύουμε, ότι η παρούσα πρωτοβουλία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί ο Πειραιάς στο εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά του. Άλλωστε, στα συν της υποψηφιότητας του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας, που αποτελεί μια από τις βασικότερες εμπορικές πύλες της Ευρώπης, συγκαταλέγονται, το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο, η δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Πειραιά και οι τεράστιες υποδομές φιλοξενίας, μετακίνησης και διοργάνωσης εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, στεκόμαστε αρωγοί του Δήμου στο σχεδιασμό, ωρίμανση και υλοποίηση της  μοναδικής αυτής πρωτοβουλίας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: