Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το ΔΝΤ ζητά από τη G20 συντονισμένο σχέδιο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας

Τι αναφέρει η Έκθεση

Η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) πρέπει να σχεδιάσει τώρα ένα συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης για να αποτρέψει τη στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε Έκθεσή του.

Η Έκθεση ετοιμάσθηκε για τους αξιωματούχους της G20, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Σαγκάη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών, αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ενδείξεων οικονομικής εξασθένησης σε όλο τον κόσμο.

«Η G20 πρέπει να σχεδιάσει τώρα μία συντονισμένη ενίσχυση της ζήτησης, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Η σύνοδος της Σαγκάης συγκρίνεται ήδη με τη σύνοδο της G20 τον Απρίλιο του 2009, όταν οι αξιωματούχοι συμφώνησαν μία συντονισμένη στήριξη για να αποτρέψουν μία παγκόσμια μεγάλη ύφεση κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, υποβάθμισε τις προσδοκίες για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τη G20 αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας στην τηλεόραση του Bloomberg ότι κάποιες οικονομίες τα πάνε καλύτερα από ό,τι νομιζόταν και πως οι επενδυτές δεν πρέπει «να αναμένουν μία αντίδραση κρίσης σε ένα περιβάλλον μη κρίσης».

Τα στελέχη του ΔΝΤ σημείωσαν, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου οι εξαγωγές πρώτων υλών έχουν πληγεί σφοδρά από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. «Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν μεγαλύτερους κινδύνους για τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης», αναφέρεται στην έκθεση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: