Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όταν το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε…

Χωρίς κατηγορία στις 28/02/2016

Καληνύχτα Ευρώπη…

sofia zareifi

Της Σοφίας Ζαφείρη

«Εάν δεν περιορίσουμε το προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία, εντός 10 ημερών το σύστημα θα καταρρεύσει πλήρως», δηλώνει ο Δ. Αβραμόπουλος. «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη δυσκολότερη κρίση από την ίδρυσή της», προσθέτει ο Ντόναλντ Τουσκ, μη κρύβοντας την ανησυχία του για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Εάν δεν περιορίσουμε το προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία, εντός 10 ημερών το σύστημα θα καταρρεύσει πλήρως», δηλώνει ο Δ. Αβραμόπουλος. «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη δυσκολότερη κρίση από την ίδρυσή της», προσθέτει ο Ντόναλντ Τουσκ, μη κρύβοντας την ανησυχία του για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οποία όπως όλα υποδεικνύουν έχει πάψει να είναι και πολύ ευρωπαϊκή (υπό την έννοια των πολιτιστικών στοιχείων που προσφέρουν σε οτιδήποτε τον χαρακτηρισμό ως «ευρωπαϊκό») και πολύ φοβούμαι ότι λίαν συντόμως κινδυνεύει να πάψει να είναι ένωση και τυπικώς, γιατί ουσιαστικώς μάλλον το έχει, ήδη, πάθει.

Η προσφυγική κρίση αποκάλυψε τις πολιτικές αδυναμίες της Ένωσης ή για να είμαστε περισσότερο ορθοί την ανυπαρξία μεγάλων πολιτικών ηγετών που είναι ικανοί να διαχειριστούν ένα πρόβλημα τόσο δραματικής κλίμακας. Πιθανώς η αντίδραση να ήταν εντελώς διαφορετική σε άλλες εποχές, στις προηγούμενες δεκαετίες, όταν το όραμα για ουσιαστική ένωση ήταν περισσότερο ζωντανό.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει η ελληνική πολιτική των ανοιχτών συνόρων, την οποία στήριξε και μοιάζει να στηρίζει (έστω και θεωρητικά) η νυν ελληνική κυβέρνηση. Ίσως να έχουν δίκιο. Φυσικά δεν φταίει είτε η νυν είτε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση – ή τουλάχιστον άμεσα – για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την κλιμάκωσή του. Και σίγουρα δεν φταίει για το όργιο των λαθρεμπόρων που δρουν στα παράλια της Τουρκίας και «ξεβράζουν» χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά νησιά.

Και οι εταίροι; Τι ακριβώς κάνουν; Συμφωνούν σε μία κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και κατόπιν αφήνουν στο έλεος των πάντων την Ελλάδα, μία χώρα εκ των πραγμάτων αδύναμη να θρέψει ακόμη και τους δικούς της πολίτες, πόσο μάλλον τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται, πλέον, στην επικράτειά της.

Και στήνουν φράκτες. Και ζητούν να «φυλαχθούν αξιόπιστα τα θαλάσσια σύνορα». Αυτό το υποστηρίζουν κυρίως χώρες που πολιτικοί και πολίτες έχουν δει… θάλασσα μόνο στις καλοκαιρινές τους διακοπές, και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν πως φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα. Εκτός φυσικά εάν με την φύλαξη εννοούν «βουλιάξτε τις βάρκες. Πνίξτε τους αρκεί να μην φθάσουν στην ακτή και κατόπιν θέλουν να έρθουν σε εμάς».

Θυμούνται ή έχουν έστω διαβάσει τις αρχές της Ε.Ε., αυτά που κατέστησαν κάποτε τη Γηραιά Ήπειρο το λίκνο του πολιτισμού και του ανθρωπισμού; Έχουν καταλάβει ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να κατακερματιστεί εκ νέου; Μάλλον όχι.

Ίσως θα έπρεπε κάποιος να τους θυμίσει τα λόγια του Μ. Χατζιδάκι: «Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε».
Πηγή: newmoney.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: