Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δημοσκοπήσεις, κυκλοφορίες, μετρήσεις: Το αμαρτωλό “τρίγωνο του θανάτου” για τη Δημοκρατία

Χωρίς κατηγορία στις 27/03/2017

Το θέμα κάνει “τζιζ”!

|> Παντελής Ξανθίδης

|> Η προ ημερών ανακοίνωση της ΠΡΟΣΠΕΡΤ για την «ασυδοσία του μονοπωλίου της εταιρείας μετρήσεων Nielsen-AGB», φέρνει στο προσκήνιο ένα καυτό θέμα που αφορά το ραδιοτηλεοπτικό κατεστημένο της χώρας, αλλά και επαναφέρει κάποια άλλα «κατεστημένα» που δεν έχουν βέβαια σχέση με της τηλεθεάσεις και τις ακροαματικότητες, αλλά με την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Κι αυτό, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καταγγελίες για πλασματικές κυκλοφορίες εφημερίδων, αλλά κυρίως για εκείνες τις περιβόητες δημοσκοπήσεις, που τουλάχιστον προσβάλουν τη νοημοσύνη και… αριστούχων του δημοτικού!

Κατ΄αρχάς σχετικά με τις μετρήσεις τηλεθέασης, χρόνια τώρα αμφισβητείται η εγκυρότητά τους και υπάρχουν σχετικές καταγγελίες, οι οποίες όμως δεν είδαμε να προχωρούν, παρά το γεγονός ότι θίγονται και συμφέροντα του Δημοσίου, αφού στις μετρήσεις εμφανίζεται η ΕΡΤ, με ένα πολύ μικρό ποσοστό και να λαμβάνει ένα ανάλογο κομματάκι από την διαφημιστική πίτα. Αλήθεια, το ΕΣΡ τι κάνει; Άσχετο.

Κατά καιρούς στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έχουν ακουστεί «πολλά», αλλά ποτέ δεν έχει γίνει κάτι… Μάλιστα, στην εποχή της «ραδιοφωνικής επανάστασης», είχε ακουστεί ότι σε… κάποια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, μία εταιρεία μέτρησης ακροαματικοτήτων πουλούσε με ένα εκατομμύριο δραχμές το 1% της ακροαματικότητας ενός Ρ/Σ. Δηλαδή, με τρία εκατομμύρια, κάποιος αφρικανικός Ρ/Σ έπιανε το 3% και έτσι μπορούσε να “μιλήσει” για διαφημίσεις. Άσε που κάποιοι Αφρικανοί διαφημιστές λέγανε πως για κάποιο διάστημα«όσα σου δίνουμε θα μας τα δίνεις κάτω από το τραπέζι»! Ευτυχώς, εμείς δεν στην Ελλάδα, δεν είχαμε τέτοιες λαμογιές!

Εν κατακλείδι, για να μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε μία σύγχρονη χώρα, θα πρέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση  να παρέμβουν τάχιστα και δια νόμου, ώστε να μπει φρένο ή αυστηρός έλεγχος στις δημοσκοπήσεις, στις κυκλοφορίες των εφημερίδων και στις ραδιοτηλεοπτικές μετρήσεις. Όσο υπάρχει αυτή η χρόνια κατάσταση, δεν είμαστε μόνον για γέλια, αλλά ίσως και για κλάματα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: