Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρόταση ΕΔΗΚ για ονομασία Σκοπίων με αδιαίρετη λέξη, όπως Novamacedonia ή Gornamacedonia

ΕΛΛΑΔΑ στις 15/06/2017

Για οριστική λύση…

|> Σταύρος Καράμπελας*

|> Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι για το ζήτημα των Σκοπίων. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση να δεχθεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία. Είναι η ώρα για την άσκηση απόλυτης πίεσης ώστε να επέλθει συμβιβασμός.

Τα Σκόπια πρέπει να δεχθούν μια ονομασία για ΚΑΘΕ χρήση και όχι απλά έναντι όλων. Δηλαδή το νέο τους όνομα να αφορά και τη γλώσσα και το λαό της γειτονικής χώρας και να μην είναι απλά η ονομασία της χώρας διαφορετική και ο λαός να καλείται μακεδονικός όπως και η γλώσσα.

Για το συμφέρον μας καλόν θα είναι η ονομασία της γείτονος να είναι μια αδιαίρετη λέξη που δεν θα επιτρέπει στον απλό άνθρωπο να κρατήσει τη λέξη Μακεδονία. Για παράδειγμα η ονομασία Άνω Μακεδονία στον απλό κόσμο στο εξωτερικό θα οδηγήσει σε σκέτο Μακεδονία στο πέρασμα των χρόνων.

Δύο ονομασίες κατά την γνώμη μας εξυπηρετούν την Ελλάδα, είτε το Novamacedonia (Νέα Μακεδονία) είτε το Gornamacedonia (Άνω ή Ορεινή Μακεδονία). Με αυτές τις ονομασίες ποτέ κανείς σε διεθνές επίπεδο δεν θα μπορεί να συνδέσει το κρατίδιο αυτό με την ιστορική Μακεδονία μας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές είναι και οι σκέψεις Κοτζιά και ότι θα καταφέρει να τις εξηγήσει σ’ αυτόν που ατυχώς υποδύεται τον Πρωθυπουργό της χώρας…

(*) Ο κ. Στ. Καράμπελας, είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: