Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γιάννης Πλακιωτάκης: Η ΝΔ θα καταψηφίσει την τροπολογία Κουρουμπλή για την Αρχή Λιμένων

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 27/06/2017

Σκοπός η χειραγώγηση

|> Σε δήλωση προχώρησε ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχετικά με την τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), την οποία, όπως τονίζει, θα καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Στη δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης, αναφέρει:

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης  Κουρουμπλής, αποδεικνύεται άξιος και πιστός οπαδός των παλαιοκομμουνιστικών ιδεοληψιών και τακτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί πιστά τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και τα στελέχη του, για να αλώσουν το κράτος και να δημιουργήσουν ένα δικό τους καθεστωτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπου συστηματικά όλα τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν είτε την κατάργηση κρατικών φορέων με στόχο την επανίδρυσή τους και τον πλήρη έλεγχό τους είτε την δημιουργία νέων επικαλυπτόμενων φορέων, ώστε να βολευτούν οι χτεσινοί «αγανακτισμένοι» Συριζαίοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρουμπλής φέρνει προς ψήφιση τροπολογία με την οποία επιδιώκει την τροποποίηση του οργανωτικού πλαισίου της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ). Μιας Δημόσιας Αρχής που συστάθηκε από τον κ. Δρίτσα τον Μάιο του 2016 χωρίς κανένας παράγοντας της Ναυτιλίας να έχει κατανοήσει έως σήμερα, τον λόγο δημιουργίας της αλλά και το αντικείμενό της, αφού οι περισσότερες αρμοδιότητες της επικαλύπτονται από την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, την Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Για του λόγου το αληθές, θα πρέπει να τονιστεί ότι:

  • Με την παρούσα τροπολογία διευρύνεται η διοικητική διάρθρωση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και πλέον, συνιστάται, μια Γενική Διεύθυνση, γεγονός που αποτελεί μοναδική πατέντα ΣΥΡΙΖΑ στα χρονικά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αφού θεσμοθετείται θέση Γενικού Διευθυντή για δυο μόνο Διευθύνσεις.
  • Στην υποπερ. (ββ) της περ. (β) της παρ. 2 του αντικαθιστώμενου άρθρου 130 προβλέπεται, ως αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Παρακολούθησης και Ελέγχου η «μέριμνα για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στην λιμενική ζώνη…». Με δεδομένο ότι η αρμοδιότητα αυτή δεν έχει περιγραφεί στο άρθρο 128 του ν.4389/2016, γεννάται το ερώτημα σε σχέση με ποιο είναι το πραγματικό εύρος αυτής της αρμοδιότητας; Για παράδειγμα, μπορεί, να καλύψει της αστυνομικής φύσεως αρμοδιότητες που ασκεί το Λιμενικό Σώμα; Αν ισχύει αυτό, έχουμε επικάλυψη αρμοδιοτήτων και δημιουργείται πρόβλημα δυσλειτουργίας με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται εντός των λιμένων.
  • Το Τμήμα Ναυαγίων επίσης όπως αόριστα περιγράφεται στην περ. γ’ της παρ.2 του νέου άρθρου 130, θα έχει ως μοναδική του αρμοδιότητα την παρακολούθηση του ν.2881/2001 περί ναυαγίων, αγνοώντας τη συναρμοδιότητα και άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου (Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του ΛΣ, ΝΑΤ κλπ).
  • Η Διεύθυνση Οργάνωσης επιπρόσθετα αποτελεί στην ουσία, μια μικρότερη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών εγείροντας το ερώτημα αν η Δημόσια Αρχή Λιμένων συνιστά ανεξάρτητη υπηρεσιακή μονάδα του Υπουργείου Ναυτιλίας (όπως προβλέπεται στο άρθρο 127 τον ν.4389/2016) ή ανεξάρτητη Αρχή; Επίσης, δεν διευκρινίζεται ποιο σκοπό υπηρετεί η ανεξαρτησία της Δημόσιας Αρχής Λιμένων σε οικονομικά ζητήματα, σε θέματα προμηθειών, έρευνας και ανάπτυξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, η τροπολογία του κ. Κουρουμπλή ενισχύει για μια ακόμη φορά την επιχειρηματολογία και τα κακώς κείμενα που έχει στηλιτεύσει η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την ύπαρξη και την διατήρηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, αλλά και την συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης των σχετικών με τα λιμάνια θεμάτων στην οποία αποσκοπεί.

Για τους λόγους αυτούς η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την τροπολογία που εισάγει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: