Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δήλωση-καταπέλτης στη “Bild” για την Τουρκία του Ερντογάν, από τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ

ΕU στις 16/07/2017

Περί εισόδου στην ΕΕ

|> «Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από αυτή», τονίζει ο Πρόεδρος την Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ σε σημερινό άρθρο του στην γερμανική “Bild”, ενώ επισημαίνει ότι «αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή κλείνει την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και σημειώνει: «Έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες».

Παράλληλα ο κ Γιουνκέρ τονίζει ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος». «Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία», ενώ επισημαίνει ότι «όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης».

Επίσης ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει:«Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λ.χ. ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της “Welt” Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία».

Τέλος, σημειώνει πως κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: