Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μία ελληνική φωνή από τον Καναδά για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 01/10/2017

58 χρόνια Δημοκρατία της Κύπρου

|> Jim Karygiannis*

|> Δράττομαι της ευκαιρίας της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κύπρου για να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου στα μέλη της Καναδικής Κυπριακής Κοινότητας.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1959, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος υπέγραψαν τη Συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου, η οποία απετέλεσε την βάση του Κυπριακού Συντάγματος. Μετά την υπογραφή του συμφώνου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, δήλωσε «Έλληνες Κύπριοι, νενικήκαμεν!».

Στις 16 Αυγούστου 1960, έπειτα από εβδομήντα οκτώ χρόνια βρετανικής κυριαρχίας, η Κύπρος απέκτησε ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε γνωστή ως Δημοκρατία της Κύπρου. Οι Κύπριοι εορτάζουν την Κυπριακή Ημέρα Ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου.

Σήμερα, το νησί της Κύπρου εξακολουθεί να υποφέρει μετά την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο στις 20 Ιουλίου 1974, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας. Είναι πλέον καιρός να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για την απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

Το Τορόντο είναι μια περήφανη πολυπολιτισμική πόλη που αγκαλιάζει μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και θρησκειών. Η πόλη μας ακμάζει λόγω της ποικιλομορφίας των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να κάνουν το Τορόντο σπίτι τους. Καθώς φέτος γιορτάζουμε την 150η επέτειο του Καναδά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε κάθε κοινότητα που παίζει ρόλο στην ενίσχυση του κοινωνικού και πολιτιστικού τοπίου του Τορόντο.

Σαν συνήγορος του κάθε νεοφερμένου στην πόλη του Τορόντο, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για να προωθήσουμε την εναρμόνιση. Πρέπει να Σεβαστούμε τις νέες κοινότητες μας. Πρέπει να Αποδεχτούμε τις νέες κοινότητες μας. Πρέπει να Γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας και να Αγκαλιάσουμε τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις παραδόσεις μας, διότι όλοι είμαστε μέρος του ανθρώπινου ΓΕΝΟΥΣ.

(*) Ο κ. Jim Karygiannis, είναι ο πρώην βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου και το 2014 εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τορόντο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: