Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Πανευρωπαϊκού Σεμιναρίου Οργανισμών Εγγυοδοσίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 07/10/2017

Με διοργανωτή το ΕΤΕΑΝ

|> Σε μία κατάμεστη αίθουσα, με τη συμμετοχή 50 εξειδικευμένων στελεχών στα χρηματοοικονομικά και ιδιαιτέρως στην εγγυοδοσία επιχειρήσεων από 20 χώρες της Ευρώπης, ολοκληρώθηκαν χθες Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, οι εργασίες του διήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φορέων Εγγυοδοσίας (AECM).

Ως αποκλειστικός εκπρόσωπος της Ελλάδας και πλήρες μέλος της AECM, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ήταν ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης, που ως θέμα του είχε την σε βάθος ανάλυση των τεχνικών και ουσιαστικών πτυχών μεταξύ παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο χαρτοφυλακίων δανείων έναντι αυτών σε μεμονωμένα δάνεια. Την τεράστια σημασία του θέματος αυτού, αλλά και ευρύτερα της παροχής εγγυήσεων σε δάνεια, τόσο για τις Τράπεζες όσο και για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέδειξαν εξάλλου με πολύ εμφατικό τρόπο στις τοποθετήσεις τους κατά την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου και οι δύο εξέχοντες προσκεκλημένοι, τιμώντας το ΕΤΕΑΝ με την παρουσία τους: η γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χαρούλα Απαλαγάκη και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος Νίκος Μυρτάκης.

Η Χαρούλα Απαλαγάκη στην τοποθέτηση της, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η παροχή εγγυήσεων από το ΕΤΕΑΝ προς τις Ελληνικές Τράπεζες υπέρ των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων, σίγουρα στήριξε τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο. Περιόρισε επομένως, στην έκταση που χορηγήθηκαν οι εγγυήσεις την έκταση του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών. Παρόλα αυτά, σημείωσε η κα Απαλαγάκη, οι τράπεζες και στην περίπτωση αυτή εφάρμοσαν κι έπρεπε να εφαρμόσουν τα γενικά πιστοδοτικά κριτήρια ιδίως δε τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας Νίκος Μυρτάκης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Εγγυήσεων (AECM) και στην βαρύτητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Ιδιαίτερα τόνισε την ουσιαστική συνεργασία των Συνεταιριστικών Τραπεζών με το ΕΤΕΑΝ, μέσω της οποίας ενισχύθηκαν πολλές επιχειρήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες λόγω της διείσδυσης τους στις τοπικές αγορές και της άμεσης σύνδεσής τους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, να συμβάλουν καίρια στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Τέλος, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος, ως οικοδεσπότης της διοργάνωσης, ευχαρίστησε από καρδιάς τους εξέχοντες φιλοξενούμενους και μέλη της AECM από όλη την Ευρώπη, που ήρθαν στην Αθήνα και κατέθεσαν τις σημαντικές εμπειρίες τους, εμπλουτίζοντας τα συμπεράσματα του Σεμιναρίου. Αναφέρθηκε δε στην πολύ μεγάλη σημασία για το ΕΤΕΑΝ της παρουσίας σε κορυφαίο επίπεδο των δύο ελληνικών ενώσεων Τραπεζών, τονίζοντας ότι για το ΕΤΕΑΝ η ενεργοποίηση προγραμμάτων εγγυοδοσίας είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού εκτός από το προφανές όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εγγυήσεις είναι ιδιαιτέρως επωφελείς και για τις Τράπεζες, καθώς πρώτον δεν υπάρχει μεταβλητότητα στην αξία τους όπως συμβαίνει στην περίπτωση των εμπράγματων εξασφαλίσεων, ενώ παράλληλα μέσω των εγγυήσεων ΕΤΕΑΝ στηρίζεται καίρια η κεφαλαιακή επάρκεια τους. Έκλεισε δε σημειώνοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του σεμιναρίου της Αθήνας θα σχηματοποιηθούν, συλλογικά πια από την AECM, σε νέες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη κατεύθυνση της διευκόλυνσης της παροχής εγγυήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι εξαιρετικά θετικό φυσικά για τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: