Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκθεση-αγιογραφικό δρώμενο της Μαριλένας Φωκά, με θέμα την Αγία Βαρβάρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 28/11/2016

Στο Μουσείο Μελισσίων

Στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Μελισσίων (17ης Νοεμβρίου 15 ) θα εγκαινιαστεί στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 μμ, η νέα έκθεση-δρώμενο αγιογραφίας της Μαριλένας Φωκά που είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα και θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Η διήμερη έκθεση έχει τίτλο «Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα» και περιλαμβάνει περίπου 20 εικόνες τις Αγίας πλαισιωμένες από χορό μαρτύρων.

Πρόκειται για αποτυπώσεις της δημιουργού βυζαντινής, ρωσικής και ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας αποτελούμενες από κεφαλές, ολόσωμες απεικονίσεις και πολύπτυχα.

Ο θεωρητικός -ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση αναφέρει σε κείμενό του για την αγιογράφο:

«Οι δημιουργίες της Μαριλένας Φωκά αναδίδουν ευλάβεια, κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού. Εξερευνούν και ανασύρουν την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς και την απαλότητα της κίνησης. Εκφράζουν απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία και την ενδόμυχη, εσωτερική φωνή της αγιογράφου που συνειρμικά απορρέει από την τόνωση της αυτογνωσίας».

Στο αγιογραφικό δρώμενο θα ξεναγηθούν σχολεία ενώ θα προσεγγίσει θεολογικά τον βίο της Αγίας Βαρβάρας η κοινωνική θεολόγος Ευγενία Μοτάκη και στη συνέχεια για τα θαύματα της Αγίας θα μιλήσει η οικονομολόγος και ποιήτρια Πετρούλα Σίνη.

Την αγιογραφική απεικόνιση την Αγίας και την θέση της στην ελληνική παράδοση θα σχολιάσει η ίδια η αγιογράφος.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και θα ακολουθήσει δεξίωση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: