Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκθεση: ‘’Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος’’

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 08/04/2023

Από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στη ‘’Διέξοδο’’ του Μεσολογγίου – Τιμητική διάκριση στον Δήμο όπου γεννήθηκε ο Μάγερ

|> Το δ.σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ συνδιοργανώνει με τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο ‘’Διέξοδος’’ την έκθεση ‘’Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος’’ με αφορμή τον εορτασμό των 197 χρόνων από την ηρωική Έξοδο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν χθες, στη ‘’Διέξοδο’’. Στα εκθέματά της περιλαμβάνονται τα ‘’Ελληνικά Χρονικά’’ και πίνακες των μεγάλων ζωγράφων Γεωργίου Ροϊλού, Αλέκου Κοντόπουλου και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Σήμερα τo πρωί το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ, το οποίο δημιουργήθηκε το 1926 με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την μαρτυρική Έξοδο με πρωτοβουλία του τότε αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου.

Στην επιτύμβια στήλη υπάρχουν εγχάρακτοι στίχοι των ποιητών και μελών της ΕΣΗΕΑ με καταγωγή από το Μεσολόγγι, Κωστή Παλαμά και Γεωργίου Δροσίνη αφιερωμένοι στο έργο και τη ζωή του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ. Επίσης, απένειμε το αργυρό εύσημο ‘’Ξενοφών’’, την ανώτερη τιμητική διάκριση της ΕΣΗΕΑ, στον Δήμο του Schöfflisdorf, γενέτειρα του Μάγερ, το οποίο θα παρέλαβε ο δήμαρχός της πόλης, Rolf Huber.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: